/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder subsumtion?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till subsumtion

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet subsumtion?

  1. – Periodisering: TC delar in det kapitalistiska produktionssättets historia i tre huvudsakliga perioder: formell subsumtion, den första perioden av reell subsumtion samt den andra perioden av reell subsumtion.
  2. Vid övergången från formell subsumtion till den reella subsumtionens första fas förändrades framförallt arbetsprocessen som blev betydligt kapitalintensivare och arbetarrörelsen i form av bland annat arbetarpartier och fackföreningar integrerades i den kapitalistiska samhällsutvecklingen.
  3. Arbetarrörelsens tillväxt och utveckling i samklang med kapitalackumulationen ledde under den första fasen av reell subsumtion fram till en allvarlig kris vid övergången mellan 1960-och 1970-tal då situationen blev ohållbar för båda polerna i motsättningsförhållandet: Ur kapitalets synpunkt därför att det hade uppstått alltför många rigiditeter som stod i vägen för värdeförmeringens rörelse (där arbetarrörelsen var den främsta av dessa rigiditeter) och ur arbetarnas synpunkt bland annat därför att arbetsvillkoren i fabrikerna blivit outhärdliga under den tayloristiska arbetsledningen.
  4. Lösningen på denna kris var kapitalets omstrukturering, bourgeoisiens kontrarevolutionära motdrag, som lade grunden till den nuvarande situationen (den reella subsumtionens andra fas).
  5. Vid övergången från formell subsumtion till den reella subsumtionens första fas förändrades framförallt arbetsprocessen som blev betydligt kapitalintensivare och arbetarrörelsen i form av bland annat arbetarpartier och fackföreningar integrerades i den kapitalistiska samhällsutvecklingen.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-16

 • Brynolf
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen brynja och ulv.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs subsumtion?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en subsumtion subsumtionen subsumtioner subsumtionerna
genitiv en subsumtions subsumtionens subsumtioners subsumtionernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt