/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till talorgan

Hur upplevde du uppläsningen av talorgan?

eller

Vad betyder talorgan?

  1. de organ som frambringar språkljuden, till exempel stämbanden, tungan, läpparna

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

talorgan är sammansatt av

Nyhet

talorgan i ordbok från 1870

 • Betydelse: Det kroppsliga verktyget för talförmågan.
  Synonymer: tal, mål, målföre

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet talorgan?

  1. Att den döve oftast hade ett fungerande talorgan visades enligt Argillander av att de som hade hörsel men fel på talorganen ändå kunde frambringa någon form av ljud.
  2. Denna benämning bör inte användas om den döva personen har intakta talorgan.
  3. Han fick bortopererat såväl talorgan som tunga, och kunde varken prata, äta eller dricka.
  4. Som talorgan grundade hon de första tidningarna för feministiska tidningarna i Nederländerna, 1869 och 1870.
  5. Däremot är Auels gissning att neandertalarna använde teckenspråk eftersom de inte hade tillräckligt utvecklade talorgan sannolikt felaktig.
  6. Högtalare, musikinstrument, en talares talorgan och ljudstrålande vibrerande maskiner så som fläktar är exempel på en ljudkällor.
  7. Inom lingvistik är artikulationssätt de sätt som tungan, läpparna, käken och andra talorgan påverkas för att tillverka ljud.
  8. 1870 grundande hon också frågans talorgan, tidningen Women ' s Suffrage Journal, som blev mycket populär och väckte allmänhetens intresse för frågan.
  9. Termen ansatsrör syftar inte nödvändigtvis på specifika talorgan, utan till själva formen av talröret som ett enda system av de olika talorganens positioner när man talar.
  10. Arbetsmiljöverkets gör emellertid bedömninen är ljudmiljön fortfarande är så hög att lärare och elever riskerar att drabbas av skador på hörsel-och talorgan samt av andra sjukdomar orsakade av ljudmiljön i hallen.
  11. Hon grundade en paramilitär kvinnoorganisation, Kvinnornas Solidaritetsrörelse, som hon använde som sitt personliga politiska talorgan, och tvingade fruarna till alla högre ämbetsmän och politiker att gå med.
  12. Hon jämfördes av Marianne Ehrenström med den berömda franska scenstjärnan Marguerite Georges och berömdes för " såväl sitt välljudande talorgan som för sitt sköna, grekiskt formade ansikte och en högst välbildad gestalt, genom hvilka företräden, jämte mycken naturlig värme i sitt spel, hon oemotståndligt hänförde åskådaren".
  13. Ljudet filtreras av mun-och näshålorna innan det lämnar talorganet och sänds ut i luften.
  14. Detta lade grunden till källa – filter-modellen, en vida använd modell för hur fonem skapas i talorganet.
  15. Avercamp var verksam i Kampen och kallades på grund av ett fel i talorganet " de stomme van Kampen".
  16. Artikulering innebär formning av ett språkljud med talorganen.
  17. lnformation går från resten av hjärnbarken till Brocas område där den förbinds med den samling rörelsemönster i talorganen som utgör ordförrådet innan det färdiga yttrandet går vidare till den hjärnbark som direkt styr talorganen.
  18. Även andra effekter som frambringas med talorganen kan ingå, till exempel viskningar, glissando, läppljud och hörbara andningar.
  19. Målbrottet (latin: paraphonia puberum) är den förändring av rösten och talorganen som pojkar och flickor genomgår under puberteten.
  20. Anledningen till att många döva inte talar är inte för att de har fel på talorganen, utan att de inte kan höra sin egen röst.
  21. Skiljelinjen mellan ett ord och en fras är inte alltid självklar, speciellt inte i talat och tecknat språk där uttalanden sker som en kontinuerlig rörelse av talorganen.
  22. Artikulatorisk fonetik är den del av fonetiken som beskriver artikulationen (talproduktionen) av språkljud, det vill säga hur man använder sig av talorganen för att producera olika språkljud.
  23. Som regel uppträder tofu på fingrarnas, tårnas och öronens hud, men det kan också uppkomma på benvävnad, i talorganen, inuti öronen, i bursa, brosk, under naglar, med mera.
  24. Stangenberg meddelade omfattande privat undervisning och företog studieresor till kontinentens främsta undervisningsanstalter på specialområdet, exempelvis till professor Hermann Gutzmann i Berlin (1916) för studium av krigsskador på röst-och talorganen.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-13

 • Kaj
  Mansnamn med danskt ursprung. Även kvinnonamn som är en kortform av Kajsa: ren eller kysk.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs talorgan?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ ett talorgan talorganet talorgan talorganen
genitiv ett talorgans talorganets talorgans talorganens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt