/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder tantrisk?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till tantrisk

Är häva en synonym till elimlnera?

Hur används ordet tantrisk?

  1. Enligt en tantrisk sägen skapades jord, stjärnor och djur då guden Shiva och gudinnan Shakti älskade.
  2. En vanlig tantrisk samlagsställning är när båda parterna sitter upp, och kvinnan gränslar mannen.
  3. Vajrayana grundades av indiska mahasiddhor, och följer tantrisk buddhistisk litteratur.
  4. Visualiseringar är en central del av tantrisk meditation i vajrayana.
  5. En buddhistisk tantrisk skrift som talar om Hevajra är Hevajratantra.
  6. Tantra massage eller tantrisk massage är en form av erotisk massage.
  7. Skulpturerna avbildar tantrisk tibetansk buddhism, men även livet för bönder och vanliga människor.
  8. Som en tantrisk Mahasiddha, Padmasambhavas bidrag försäkrade att vajrayana blev en del av tibetansk buddhism.
  9. Guru yoga är en tantrisk och hängivande process där utövaren förenar sin medvetenhet citta-santana med guruns (lärarens) medvetenhet.
  10. För att anhängare ska anses vara redo för att utöva tantra, krävs först en initiering av en tantrisk lärare.
  11. Det som särskiljer nyingma gentemot övrig tantrisk buddhism är i synnerhet de utövningsformer som förekommer inom de inre tantrorna.
  12. Motiven är mångsidiga och visar scener som skildrar teman med kopplingar till vajrayana (tantrisk buddhism), daoism och konfucianism ibland kombinerade.
  13. Till Tibet spreds den i perioden från 700-talet till 1100-talet och utvecklades till en tradition som var genomgående tantrisk.
  14. Resultatet blev att alla tibetanska varianter av buddhismen håller tantrisk buddhism (vajrayana) som den högsta och mest effektiva formen av buddhism.
  15. Han kom i en doktorsavhandling 1933 och i en senare bok, Yoga: Immortality and Freedom, (1954) 1958, att betona en tantrisk yoga-tradition.
  16. I tantrisk buddhism betraktas dock Amitabha och Amitayus som separata former av samma buddha, och där är Amitabha en av de fem dhyanibuddhorna.
  17. Anusarayogans filosofi vilar på en tantrisk grund, där allt i världen antas vara förkroppsligandet av ett gudomligt, högre medvetande, som pulserar av inneboende godhet.
  18. Vajrayāna, också känd som tantrisk buddhism, tantrayana, mantrayana, hemlig mantra, esoterisk buddhism, diamantvägen, blixtvägen eller den oförstörliga vägen, är en komplex och varierande tradition inom buddhismen som utvecklats över flera århundraden.
  19. Gudsyoga är en tantrisk utövningsform där gudar (ofta buddhor eller bodhisattvor) visualiseras och blir subjekt för offergåvor, böner, och recitation av mantran, för att utövaren från detta utövande ska få siddhin.
  20. Johan Friend nämner själv att några av hans främsta inspirationskällor varit lärarutbildningen inom Iyengar yoga, Gurumayis förmåga att nå fram till yogaelever och väcka deras entusiasm, samt professorn Douglas Brooks ' undervisning om tantrisk filosofi.
  21. Den kinesiska buddhismens skriftkanon (大藏經 dàzàngjīng ; japanska: 大蔵経 daizōkyō ; Koreanska: 대장경 daejanggyeong ; vietnamesiska: Đại tạng kinh ; " Det stora förrådets skrifter") inkluderar många olika buddhistiska skrifter, såsom skrifter från många olika tidiga buddhistiska inriktningar, mahayanasutror i olika versioner/översättningar, samt tantrisk litteratur.
  22. Shingon har sina rötter i Indisk buddhism, som fördes in i Kina och sedan vidare till Japan under Tang Dynastin av Kobo Daishi (e.g. Kūkai) och räknas i grunden som en delvis tantrisk tradition, där exstensiva ritualer, bruket av mandala och vördnaden för Dainichi Nyorai (e.g. Mahavairocana Buddha) är typiska drag, även om Shingon delar det sistnämnda med tendaibuddhismen och kegonbuddhismen.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-18

 • Ellen
  Dansk form av namnet Elin, från det grekiska namnet Helena: fackla. Även en engelsk variant av det grekiska namnet Eleonora: barmhärtig.
 • Lena
  Svensk variant av det hebreiska namnet Magdalena, kvinna från Magdala, och det grekiska namnet Helena, fackla.
 • Besläktade namn: Lene, Lenita

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt