/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder telegrafisk?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till telegrafisk

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet telegrafisk?

  1. Sent omsider meddelade den tyske agenten telegrafisk order om lastning i Iquique (3 524 ton salpeter).
  2. Men brandkatastrofen hade alltså dragit ett sotigt streck över Göteborgs planer på en telegrafisk förbindelse.
  3. DX är en gammal telegrafisk term med betydelsen en signal som färdats långt.
  4. 1894 upprättades telegrafisk förbindelse med Europa och 1914 följde en radiokommunikationsstation i Kamina.
  5. Efter ett par misslyckade försök kröntes Brights arbete dem framgång, och en telegrafisk förbindelse mellan de båda länderna uppnåddes 1858.
  6. Redan före Nipkow hade Alexander Bain kommit på hur man kunde lösa upp en bild i punkter för en telegrafisk överföring.
  7. I slutet av 1800-talet kopplade brittisk-, fransk-, tysk-och amerikanskägda kablar ihop Europa och Nordamerika i ett sofistikerat nätverk för telegrafisk kommunikation.
  8. År 1892 flyttade han till Gray National Teleautograph Company, som då leddes av telefonens meduppfinnare Elisha Gray, och som utvecklade ett system för telegrafisk överföring av handskrift.
  9. År 1854 uppsatte han i Florens tidskriften " Ricreazione", avsedd att sprida fysikaliska kunskaper bland allmänheten, och samtidigt konstruerade han den efter honom uppkallade pantelegrafen, en typ av kopieringstelegrafer som hade till uppgift att överföra handskrifter och teckningar på telegrafisk väg..
  10. Som sådan var han en av de första, som använde telegrafin i den praktiska meteorologins tjänst, genom att han i februari 1861 började utsända telegram, varigenom 50 hamnar, som stod i telegrafisk förbindelse med meteorologiska centralstationen, därifrån på förhand varnades för annalkande stormar.
  11. Motsvarande uppmaningar sändes samtidigt till Wilson även från de tre övriga centralmakterna, och därefter vidtog en telegrafisk notväxling mellan Berlin och Washington, som omsider ledde till Wilsons utfästelse att utverka stillestånd på grundvalen av hans med ett par modifikationer av de allierade godtagna allmänna fredsprogram.
  12. På radioamatörspråk är HI det som ibland kallas det telegrafiska skrattet.
  13. Senare infördes telegrafiska tidssignaler, som till exempel användes för att justera klockorna på järnvägsstationer.
  14. Frankrikes och Storbritanniens ambassadörer i Sankt Petersburg försökte förgäves genom telegrafiska hänvändelser till tsaren hindra hans avskedande.
  15. Korn grundade det första praktiskt användbara systemet för bildtelegrafering och lyckades 1904 åstadkomma den första telegrafiska överföringen av en bild.
  16. I en sidohistoria beskrivs hur man ger sig ut för att finna någon i det redan drabbade området som sänder telegrafiska morsesignaler.
  17. Därefter talade Frykberg och överräckte till kungen ett av de många banden, innehållande telegrafiska instämmanden från alla delar av landet samt från svenskar i andra länder.
  18. Bland hans uppfinningar märks också en anordning, som för första gången möjliggjorde mottagandet av telegrafiska meddelanden på luftfartyg (1913), samt en gyroskopisk kompass, avsedd för användning på flygmaskiner (1924).
  19. De anmärkningsvärda hydrografiska och zoologiska resultat som Wyville Thomson framlagt, samt det ökade intresset för telegrafiska förbindelser över haven, ledde till att Marinen lät honom använda HMS Challenger för en global expedition.
  20. Fienden saknade pålitliga underrättelser och sydstatsarméns militärbefälhavare i Vicksburg, John C. Pemberton försökte genom telegrafiska order gruppera om sina trupper så att de skulle avskära de vägar som han trodde var mest sannolikt att styrkan skulle ta.
  21. Belinograf var en apparat uppfunnen av fransmannen Édouard Belin 1907 för att telegrafiskt överföra fotografier.
  22. Han anordnade (omkring 1850) ett vidsträckt nät inom USA och Mexico av meteorologiska stationer, som sinsemellan meddelade sig telegrafiskt.
  23. Om graden av hans popularitet vittnar, att en längre tid hans söndagspredikningar i sin helhet telegrafiskt meddelades de stora New York-tidningarna.
  24. Svar bedes fortast " Ett telegram (via engelskan, från grekiskan τῆλε, fjärran och γραμμα, skrift) är ett skriftligt meddelande avsett att befordras telegrafiskt till mottagaren.
  25. Vid denna tid uppstod även tanken på elektricitetens användning för telegrafiskt ändamål, och under vintern 1833-34 anlade Gauss och Weber en ledning mellan astronomiska observatoriet och fysikaliska kabinettet i Göttingen, varvid de använda galvanometrar såsom signalapparater och därmed uppfann världens första telegraf.
  26. Den 30 september avgick även rikskanslern Georg von Hertling, och hans efterträdare, prins Max av Baden, som bildat en parlamentarisk ministär med Solf som utrikesminister, den fredsivrande centerledaren Matthias Erzberger och socialisterna Philipp Scheidemann och David bland ministärens medlemmar, fann sig under påtryckning från krigsledningen nödsakad att 5 oktober telegrafiskt anmoda president Woodrow Wilson om att ta fredsverket i sin hand och till en början utverka omedelbart stillestånd.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs telegrafisk?

adjektiv
positiv en telegrafisk
ett telegrafiskt
den|det|de telegrafiska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt