/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder tetralogi?

Hur uttalas tetralogi?

  1. [-lågi:]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

tetralogi är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet tetralogi?

  1. Denna tetralogi kommer preliminärt att avslutas 2015.
  2. är en tetralogi i animeserien Neon Genesis Evangelion.
  3. I Richard Wagners tetralogi Nibelungens ring är Andvare känd som Alberich.
  4. En tetralogi (även kallad kvadrologi) är en sammanhållen grupp av fyra verk inom något konstnärligt område.
  5. Ytterligare två romaner i Hyperion Cantos, Endymion och The Rise of Endymion har fullbordat denna tetralogi.
  6. Utvandrarna är den första delen i Utvandrarserien – en tetralogi som också innehåller Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige.
  7. Småland blev känt som utvandrarnas land, något som gestaltades i litteraturen genom Vilhelm Mobergs tetralogi Utvandrarserien under 1900-talet.
  8. Utvandrarserien är en romansvit i fyra delar, en tetralogi (ursprungligen tänkt som en trilogi), av den svenske författaren Vilhelm Moberg.
  9. De tre filmerna brukar räknas som en trilogi, och ibland som en tetralogi tillsammans med Den röda öknen från 1964.
  10. Pjäsen utgör den första delen i en tetralogi om regenterna Rikard II av England, Henrik IV av England och Henrik V av England.
  11. Denna trilogi är den enda fullständiga trilogi från antikens Grekland som har bevarats ; dock har satyrspelet som också ingick i denna tetralogi gått förlorat.
  12. Pjäserna utgör andra och tredje delen i en tetralogi om regenterna Rikard II av England, Henrik IV av England och Henrik V av England.
  13. Med inspiration från Pehr Henrik Ling har Almqvist skapat en tetralogi av sagor med fornnordiska motiv: Håtuna saga, Sigtuna saga, Valtuna saga och Odensala saga.
  14. Hans postmoderna tetralogi Antagonía är en politisk redogörelse för Barcelonas kulturella utveckling under 1950-och 1960-talen ; Encyclopedia Britannica anger denna metafiktiva romansvit som hans huvudverk.
  15. År 1949 gav Vilhelm Moberg ut romanen Utvandrarna, som var den första delen i Utvandrarserien – en tetralogi som också innehåller Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige.
  16. Först en andra trilogi, " Den andra krönikan om Thomas Covenant, den klentrogne", utgiven åren direkt efter den första och senare en tetralogi, utgiven mellan 2004 och 2013.
  17. Aurélien (1944), den fjärde och sista delen i vad som blev en tetralogi, hamnade på plats 51 när Le Monde 1999 inbjöd fransmännen att rösta fram 1900-talets 100 mest minnesvärda böcker.
  18. Kompositören August Bungert skapade under åren 1898-1903 med Richard Wagners Nibelungens ring som förebild en liknande tetralogi med fyra operor under titeln Homerische Welt med de fyra delarna Kirke, Nausikaa, Odysseus ’ Heimkehr och Odysseus ’ Tod.
  19. Hans romaner -ibland vilka märkas La force (1899), L ' enfant d' Austerlitz (1902), La ruse och Au soleil de juillet (1903), vilka bildar en sammanhängande tetralogi, har med sina intensiva miljöskildringar i det närmaste ett filmiskt uttryck.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Love
  Maskulinform av det svenska namnet Lovisa, som kommer från det forntyska namnet Ludvig: berömd kämpe.
 • Ludvig
  Tyskt namn som består av betydelseelementen beröm och kämpe: berömd kämpe.
 • Besläktade namn: Luis, Louis, Lajos

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs tetralogi?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en tetralogi tetralogin tetralogier tetralogierna
genitiv en tetralogis tetralogins tetralogiers tetralogiernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2