/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder tidsbild?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

tidsbild är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet tidsbild?

  1. Nordin tecknar en kontrasterande tidsbild genom att visa varför många av den viktorianska erans britter ansåg sig ha både rationella och moraliska skäl för att hylla och bevara den koloniala världsordning de skapat.
  2. Dessutom är detta enbart en tidsbild av tillståndet vid slutet av läkarutbildningen och endast relativt smala delar av alla de kompetenser en läkare bör ha blir bedömda.
  3. En tidsbild från 1858 med Holmentornet till vänster.
  4. Berättelsen ger en tidsbild av Stockholm 1920 och präglas av en hel del humor och dråplig satir.
  5. I den flera gånger omtryckta reportageboken Tysk höst ger han en tidsbild från Tyskland strax efter andra världskriget.
  6. Nu är det inte många timmar kvar till julafton och det har blivit hög tid för en aktuell tidsbild av Tvärsnytts videojournalist Claes Gabrielson.
  7. Om vi inte får en tydligare tidsbild, om vi inte får en indikation om vad det kommer finnas för stödpaket nästa år, så vet vi inte vad som händer nästa vår, säger Anna Sjölund.
  8. Hans förkunnargärning har behandlats i två olika böcker, dels Det östra småländska lärosättet, eller den Welinska läran: En tidsbild av Arvid Moberger (1882) och dels Olof August Welin: En småländsk läsarhövding av Nils Rodén (1955).
  9. I jämförelse med romanen är novellen dock mindre episkt bred, och medan romanen ofta strävar att ge en sammanträngd tidsbild av samhällslivet eller av en persons hela utvecklingsgång så ger novellen ett intressant specialfall och arbetar helst med färdiga karaktärer.
  10. Romanen ger en, konstnärligt sett, osammanhängande, men belysande social tidsbild från sekelslutets Polen, särskilt i fråga om proletariatets liv: dess hjälte är en ur proletariatet utgången läkare Tomiasz Judym, som är lidelsefullt genomträngd av medvetandet om sin plikt att förhjälpa de hemlösa till hem, de rättslösa till rätt och som avstår från egen familjelycka för att kunna odelat ägna sig åt det hopplösa arbetet för proletariatets bästa.
  11. Från den enkla dramat som i filmen Weekend, 1962, till den noggranna tidsbilden i radioteatern Vores år, 1982.
  12. Trots den ständiga bristen på konsekvens och konstnärlig harmoni, den aldrig för scenen beräknade formen med sina oupphörliga scenskiften, sin personmängd (i Napoleondramat 130 personer utom " folk") och sina tillfälliga episoder gör Grabbes dramer ett väldigt intryck genom karaktärsskildringens mäktighet, den i stor stil givna tidsbilden och geniala enskildheter i repliker och arkitektonik.
  13. 27 porträtt är 27 tidsbilder.
  14. Karakteristiskt för hennes stil är värmen och optimismen, och att hon lyckas frambringa visuella tidsbilder.
  15. Magnus Bard kallar sin utställning för ” Avigan ut-tecknade tidsbilder ” och utställningen om Edward Lindahl har rubriken ” Idéernas mästare ”.
  16. Utdrag ur Huss efterlämnade manuskript utgavs 1891 under titeln Några skizzer och tidsbilder från min lefnad.
  17. Under 1930-talets sista år målade han tidsbilder, i vilka han med våldsam lidelse stämplade de onda förebuden till andra världskriget.
  18. Sången finns med som spår 8 CD1 i " På mörön så kuta vi häja te gruva" Klingande tidsbilder från Norbergs Bergslag.
  19. Hösten 2008 hade han en stor retrospektiv utställning, Synvillor och tidsbilder, på Edsvik konsthall i Sollentuna, vilken även visades på Kulturen i Lund året därpå.
  20. Det framgår bland annat i ett förord till ” Ärkeängeln i Uleåborg ”, där Kaipainen skriver ” Tillägnad Sara Wacklin med tack för fritt lånade motiv, repliker och tidsbilder ”.
  21. Som tidsbilder äger de, vad särskilt livet i Rom angår, stort värde emedan de ger en klar inblick i förhållandena, åtminstone inom de kretsar som mest gjorde sig kända.
  22. De äventyr de råkar ut för under färden ger skalden tillfälle att teckna av kvickhet sprudlande tidsbilder ; de övertygelsetrogna puritanernas okuvliga mod och högsinnade nit finner naturligtvis i denna dikt intet erkännande.
  23. (1908), Fredrik Henrik af Chapman(1925), Flottkonferensen i London och dess problem(1930), Vårdkasar(1932), Gestalter och tidsbilder från krigsåren i Jämtland 1675 – 78(1933 – 34), Kring tvenne Narvasegrar(1935), Ur vår flaggas historia med mera i Vår Flagga(1926).
  24. Under signaturen " Kapten Puff" utgav han åtskilliga skisser: Puffens kalender med benägna bidrag (två häften, 1869, 1870) samt Små berättelser och tidsbilder (fem häften, 1866 – 1878), som innehåller karakteristiska teckningar ur livet i Finland, i synnerhet från Åbo före branden 1827 och från studentlivet i Åbo.
  25. Hon publicerade Fra en storbygd (1873, anonym), Bevægede lider (1880 ; ny upplaga 1893 med titeln Familien Grib), Gertrud (1882), Hans skjæbne (1884), Fra før og nu (1886), Agga (1889), Moderens testamente (1894) samt en serie från den brittiska historien hämtade tidsbilder, Henrik VIII og Anna Boleyn (1896), Dronninger og partikampe (1898), Fra Edvard VI:s og Maria den blodiges tid (1900 – 1901), Dronning Elisabet og Maria Stuart (1907) och To dronninger (1909).
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-14

 • Uno
  Antingen ett italienskt namn med betydelsen den ende eller en latiniserad form av det nordiska namnet Une: trivas eller vara nöjd.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs tidsbild?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en tidsbild tidsbilden tidsbilder tidsbilderna
genitiv en tidsbilds tidsbildens tidsbilders tidsbildernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt