/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder tokajer?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet tokajer?

  1. Det räcker med att konstatera att han inte är här, det har de ungerska kollegorna också noterat även om de blott ägnar sig åt tokajer och cigarrer vid deras egna tillökningstillfällen.
  2. Så plötsligt är de erövrare som stormar in på Centraleuropeiska slott och vältrar sig i bourgeoisiens förkättrade värld: äter kött på finaste porslin, dricker söt tokajer ur kristallglas tills de blir redlösa för att sedan hänge sig åt en av Röda arméns specialiteter: systematiska våldtäktsturnéer.
  3. Exempel på vintyper som utnyttjar ädelröta är franska sauternesviner, ungerska tokajer och tyska resp. österrikiska Trockenbeerenauslese.
  4. Det är gårdens isvin från 2009 i klassen söta viner som tar priset – i hård konkurrens med bland annat tokajer och sauterne-viner (såtärn) bland medtävlarna.
  5. Det äldsta skyddet för ursprungsbeteckningar i Europa rörde vin och är mycket äldre än Europeiska unionen ; de äldsta (för tokajer och portvin) är från mitten av 1700-talet.
  6. " När dom där inne dricker ungerska tokajerna blir jag berusad av luften i Majorna ".

Historik för tokajer

 • tokajer, från nyhögtyska, efter de ungerska Tokajbergen; alltså efter ursprungsorten liksom t. ex. bourgogne, champagne, madera, malaga, mosel, portvin, scherry.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Osvald
  Engelskt namn som består av betydelseelementen guld och härskare.
 • Evald
  Tyskt namn som består av betydelseelementen lag och härskare: rättsvårdare.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs tokajer?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en tokajer tokajern
genitiv en tokajers tokajerns
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2