<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder tokajer

Vad betyder tokajer?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet tokajer?

 1. Det räcker med att konstatera att han inte är här, det har de ungerska kollegorna också noterat även om de blott ägnar sig åt tokajer och cigarrer vid deras egna tillökningstillfällen.

  Så plötsligt är de erövrare som stormar in på Centraleuropeiska slott och vältrar sig i bourgeoisiens förkättrade värld: äter kött på finaste porslin, dricker söt tokajer ur kristallglas tills de blir redlösa för att sedan hänge sig åt en av Röda arméns specialiteter: systematiska våldtäktsturnéer.

  Exempel på vintyper som utnyttjar ädelröta är franska sauternesviner, ungerska tokajer och tyska resp. österrikiska Trockenbeerenauslese.

  Det är gårdens isvin från 2009 i klassen söta viner som tar priset – i hård konkurrens med bland annat tokajer och sauterne-viner (såtärn) bland medtävlarna.

  Det äldsta skyddet för ursprungsbeteckningar i Europa rörde vin och är mycket äldre än Europeiska unionen ; de äldsta (för tokajer och portvin) är från mitten av 1700-talet.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för tokajer

 1. tokajer, från nyhögtyska, efter de ungerska Tokajbergen; alltså efter ursprungsorten liksom t. ex. bourgogne, champagne, madera, malaga, mosel, portvin, scherry.
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Beatrice

  Fransk variant av det latinska namnet Beatrix: lyckobringande.

  Beata

  Latinskt namn som betyder lycklig.

  Hur böjs tokajer?

  substantiv
  singular
  obestämd formbestämd form
  nominativen tokajertokajern
  genitiven tokajerstokajerns