<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till tonisk

Vad betyder tonisk?

Hur uttalas tonisk?

 1. [to:-]
<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet tonisk?

 1. Enligt detta sätt att se skulle det finnas en tonisk adenosinaktivitet som reduceras när dopamin frisätts från nerverna.

  Genom gradvis ökad stimulering kan muskeln under en tvåmånadersperiod konverteras från snabb till långsam sammandragningstyp med förmåga till kontinuerlig tonisk kontraktion.

  Skelettmuskulaturen av s k snabb muskelsammandragningstyp kan genom ett speciellt elektriskt stimuleringsförfarande konverteras till sfinktermuskulaturens långsamma muskelsammandragningstyp med bättre uthållighet och förmåga till tonisk kontraktion.

  Medan kramp kan innebära att muskler sammandras och fortsätter vara sammandragna (så kallad tonisk kramp), innebär konvulsioner snarare klonisk kramp, det vill säga att krampen uppträder ryckvis och spasmartat med sammandragningar och förslappningar av musklerna.

  När rörelse ska initieras tar striatum emot en excitatorisk signal från hjärnbarken, är signalen tillräckligt stark kommer den att leda till att striatum skickar en inhiberande signal till globus pallidus externa segment (GPe), som i normalfallet står med en tonisk inhibition på rörelsemönstergeneratorer i ryggmärgen.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Malena

  Kortform av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.

  Malin

  Svensk variant av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.

  Besläktade namn: Malene

  Hur böjs tonisk?

  adjektiv
  positiven tonisk
  ett toniskt
  den|det|de toniska