/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till tornering

Hur upplevde du uppläsningen av tornering?

eller

Vad betyder tornering?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till tornering

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är fial en synonym till tornspets?

Hur används ordet tornering?

  1. Henrik förolyckades i en tornering i Wismar 1383.
  2. Till tornering användes en särskild tornerlans med träspets och med urtagning för handen.
  3. Jan Guillous fiktiva romanfigur Arn möter Wilfred of Ivanhoe i en tornering i romanen Tempelriddaren.
  4. Vid en tornering har Leonora av Sargasto förälskat sig i en okänd riddare (" Tacea la notte placida").
  5. Den 30 december 1178 fann han under en tornering vid det hertigliga hovet i Lüneburg sin död.
  6. Han vann henne " i en ridderlig tornering med Staffan Sasse" då Gustav Vasa kröntes den 12 januari 1528 i Uppsala domkyrka.
  7. På var och en av de 255 avbildningarna uppträder kejsaren själv, antingen under tornering med en namngiven motståndare eller vid festligheterna som fackelbärare.
  8. Den rustning som hjälmen tillhör är en praktrustning och alltså inte avsedda för tornering utan snarare för upptågen till rännarbanan och andra festliga possessioner.
  9. Pojken Artur arbetar under en tornering som springpojke, och när han har glömt att ta med svärdet han blivit tillsagd att ta med blir han förtvivlad.
  10. I England gick kyrkan så långt i sitt fördömande av tornerspelen att de till och med förvägrade riddare som avlidit under en tornering en kristen begravning.
  11. För att nå dit måste man först besegra en rad olika slott med ökande svårighetsgrad samt bli bäst på tornering, att rädda unga kvinnor, att skjuta katapult, med mera.
  12. I en mycket vanlig version av händelseförloppet när Arthur drog svärdet Excalibur ur stenen, var det för att hjälpa Kay som hade glömt sitt svärd inför en tornering eller liknande.
  13. " Fair play " blev ett honnörsord och en del av riddarens ideal, vilka reste land och riken runt i jakten på ännu en tornering, men efter 1600-talets andra hälft minskade intresset stadigt.
  14. Der Stricker, som var en av de stora episka diktarnas efterföljare, skrev en riktig mönsterroman i sitt slag, Von dem blühenden tal, om Artur med riddare, sköna damer, jättar, tornering, vidunder och trollhuvor.
  15. Enligt hans svekfulla råd spelar Robert med raseri och förlorar alla sina rikedomar, till och med sina hästar och vapen kvällen före den tornering, i vilken han bör strida för henne som han älskar.
  16. Mest känd blev han som huvudpersonen i den olyckshändelse, som krävde liv ; vid en tornering 1559 med anledning av Filip II av Spaniens giftermål med en fransk prinsessa råkade han ge kungen ett dödlig sår.
  17. Henrik var även en av de största sponsorerna av tornerspel, bland annat sägs han vid ett tillfälle ha lagt ut över 200 pund på att sätta ihop ett torneringslag till en tornering i Lagny-sur-Marne i november 1179.
  18. Hon firade sitt bröllop kort efter att hennes bror, kung Henrik, träffats av en lans under en tornering ; hennes döende bror gav från sin dödsbädd order om att vigseln skulle ske genast för att förhindra Savojen att bryta avtalet.
  19. Båda dessa traditioner alstrade kämpavisor, av vilka några är bevarade och bland vilka i synnerhet märks visorna om Vidrik Verlandssons kamp med Langben Riske och Sivard Snarensvends tornering med sin frände, den unge Humlung (" De voro sju och sju sinom tjugu").
  20. Detta verk beskriver honom som ständigt på väg från den ena torneringen till nästa, resande över stora delar av Frankrike mellan 1175 och 1182.
  21. Han tillbringade sin ungdom vid hovet och finns år 1509 med i listan över de unga adelsmän som anordnader torneringen för att hedra Henrik VIII och dennes drottning Katarina av Aragonien vid deas gemensamma kröning.
  22. Efter att Erik Rynings far Erik Bengtsson Ryning hade dömts till döden 1520 och avrättats vid Stockholms blodbad 1520 gifte modern Anna Bengtsdotter Lillie om sig på Tyresö 1528 med ståthållaren Gudmund Pedersson (Slatte), Slatte, död 1542, och som " vann henne vid torneringen, då Gustaf I kröntes".

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Britta
  Svensk kortform av det keltiska namnet Birgitta: den höga.
 • Birgitta
  Keltiskt namn med betydelsen den höga.
 • Besläktade namn: Riitta, Pirkko, Pirjo, Gittan, Git, Böret, Britten, Britte, Britt, Brigitte, Brigitta, Birte, Birgitte, Bibbi

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs tornering?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en tornering torneringen torneringar torneringarna
genitiv en tornerings torneringens torneringars torneringarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2