/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

versepos är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet versepos?

  1. Mickiewicz berömda versepos Pan Tadeusz, 1834.
  2. Detta väldiga versepos berättar om en resa han företog till Palestina 1856-1857.
  3. I Esaias Tegnérs versepos Frithiofs saga från 1825 är de 24 dikterna alla skrivna på olika versmått.
  4. Erotokritos (Ἐρωτόκριτος) är ett versepos från första halvan av 1600-talet av den grekiske författaren Vitsentzos Kornaros.
  5. Librettot skrevs av Béla Paulini och Zsolt Harsányi (dialog) efter János Garay versepos Den uttjänte soldaten (ungerska: Az obsitos).
  6. På titelbladet anges den svårtydda genrebeteckningen ” Clair-obscur ur Närvarande Tid ”, men huvuddelen utgörs av ett versepos på orimmad knittel.
  7. Bland annat bearbetade han Harry Martinsons versepos Aniara som libretto för Karl-Birger Blomdahls opera med samma namn 1958-1959.
  8. I antiken räknas dock länge fiktionslitteratur och poesi som ett och samma, och tidiga litterära verk skrevs ofta på vers (versepos).
  9. Bland annat fick hon av Alfred Tennyson uppdraget att illustrera hans versepos om Kung Artur, Idylls of the King, som publicerades 1875.
  10. Stoffet i de medeltida sagorna om Oberon har bland annat använts i William Shakespeares romantiska skådespel En midsommarnattsdröm och Christoph Martin Wielands versepos Oberon.
  11. Namnet Mirèio användes för första gången av poeten Frédéric Mistral (1830-1914) som namn på hjältinnan i och på sitt versepos, skrivet på Occitanska.
  12. Alexandrin härstammar från ett franskt, medeltida versepos om den grekiske härföraren Alexander den store, Li romans d ' Alixandre, skrivet av Alexandre de Bernay på 1100-talet.
  13. Själva ämnet hade Wagner sysselsatt sig med ända sedan 1845, då han under en sommarvistelse i Marienbad kom i kontakt med Wolfram von Eschenbachs medeltida versepos Parzival från 1210.
  14. Han har dock bibehållit en koppling till musik även inom det senare ämnet och disputerade 1994 på en avhandling om Harry Martinsons Aniara med undertiteln " från versepos till opera".
  15. Medan Pendereckis opera var en tonsättning av John Miltons versepos Det förlorade paradiset (1667) som bejakade den kristna traditionen, hade Kagels opera det kritiska, radikala tvivlet, rent av förtvivlan i blickfånget.
  16. Flicknamnet Mireio, på franska Mireille, introducerades av Mistral, som funnit namnet i en lokal legend ; han använde det som namn på hjältinnan i sitt versepos, men ville också ge sin guddotter namnet.
  17. Aniara, med undertiteln En revy om människan i tid och rum, är en svensk opera i två akter (sju tablåer) med musik av Karl-Birger Blomdahl och libretto av Erik Lindegren efter Harry Martinsons versepos Aniara.
  18. Sitt nobelpris fick Carl Spitteler i första hand just för sitt versepos Olympischer Frühling (' Olympisk vår'), en sorts vidarediktning av grundberättelsen i den grekiska mytologin, inspirerad av Arthur Schopenhauers filosofi och med genomgående anspelningar på författarens egen samtid.
  19. Under romantiken blir romanen, diktsamlingen och inomhusdramat vanliga på bekostnad av verseposet.
  20. Han har förutom romaner skrivit om Bergson och Nietzsche, reseskildringar, skådespel och verseposet Odysseia, 1938.
  21. Harry Martinson framträdde som en nyskapande språkkonstnär med sin fria vers och skrev senare det modernistiska verseposet Aniara (1956).
  22. 1982 fick Rautavaara beställning på en opera av Joensuu Song Festival för att fira 150-årsjubileumet av den första utgåvan av verseposet Kalevala (1835).
  23. År 1834 utgav han i Paris sitt litterära storverk, verseposet Pan Tadeusz czyli Ostatni zajazd na Litwie (Herr Tadeusz eller Sista fejden i Litauen).
  24. Utvinningen av användningen av lacca har funnits som en del av indisk kultur i tusentals år och i det 3000-åriga verseposet Mahabharata nämns hartset som ett formbart material.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs versepos?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ ett versepos verseposet versepos verseposen
genitiv ett versepos verseposets versepos verseposens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-07-05

 • Laila
  Samiskt namn som sannolikt är en variant av namnet Aila. Eventuellt även ett arabiskt namn som betyder nattlig eller mörk.
 • Ritva
  Finskt namn som betyder spö eller vilja.
 • Besläktade namn: Aila, Aili

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2