/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till absolutist

Hur upplevde du uppläsningen av absolutist?

eller

Vad betyder absolutist?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till absolutist

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet absolutist?

  1. När det gäller alkoholen säger sig Ella Bohlin varken vara absolutist eller moralist; hon tar gärna ett glas champagne på nyårsafton.
  2. Synd eftersom han är en högst originell musiker och i sina bästa stunder kan Franska Trion göra den mest stelbenta absolutist på gott humör.
  3. – Jag ville inte bli absolutist.
  4. Ringholm är livslång absolutist och nykterhetsförespråkare.
  5. Drees var agnostiker, absolutist och esperantist.
  6. – Ja det gör jag, jag är inte absolutist.
  7. Bennett var absolutist och han gifte sig aldrig.
  8. En person som utövar absolutism kallas absolutist eller helnykterist.
  9. Peter Wieselgren var ingen absolutist, även om han har tolkats så.
  10. Pitman var swedenborgare, vegetarian och absolutist i fråga om tobak och spritdrycker.
  11. Han var en ivrig absolutist och spelade fiol i umgängeskretsen kring Martin Koch.
  12. Han framträdde som absolutist och förbudsvän, men insåg ändå att nykterhetsarbetet måste börja med måttlighetstanken.
  13. Freddie Frinton, som kom att bli känd för roller där han spelade alkoholpåverkad, var dock själv absolutist.
  14. Émile Faguet kallade de Maistre en våldsam absolutist, apostel för en monstruös treenighet av påven, kungen och bödeln.
  15. I egenskap av restaurangsångare kom Similä ständigt i kontakt med kvinnor och alkohol, men han själv var trogen absolutist.
  16. När Riley fick höra talas om dessa " vingummin" avskedade han nästan sin son -han var övertygad metodist och absolutist.
  17. Hon säger sig aldrig ha rökt men är inte absolutist, har aldrig ätit på något särskilt nyttigt sätt och motionerade sällan eller aldrig.
  18. Som absolutist bröt hon dock med partiet vid splittringen 1923, och startade tillsammans med Elsa Schotte den oberoende Föreningen frisinnade kvinnor i Umeå.
  19. Hans vän Edward Everett Hale förnekade alla rykten och menade att Lowell redan då övervägde att gå med i Antivinklubben och under de första åren av sitt äktenskap var Lowell absolutist.
  20. De insjuknade även två år tidigare än absolutister.
  21. De som drack mer än drygt två glas vin per dag dog istället tidigare än absolutister.
  22. – Det är många som har en relation till träning, och få i samhället som är absolutister.
  23. Portugisiska inbördeskriget (), även känt som Liberala krigen (), de Två brödernas krig (), eller Miguelistkriget (), var ett krig mellan konstitutionalister och auktoritära absolutister i Portugal om vems tronföljden var, och varade mellan åren 1828 och 1834.
  24. Under en lång tid var deltog han även i försäkringsverksamhet och bildade i början av 1890-talet dels en olycksfallförsäkringsförening (Röda korset), dels ett garantiförsäkringsbolag (Tre kronor) och var dessa numera upphörda företags direktör, samtidigt som han en tid var chef för den på hans initiativ inrättade avdelningen " Mimer" i Allmänna livförsäkringsbolaget, som tillkom för att ge absolutister livförsäkring för lägre premier.
  25. Sveriges studerande ungdoms helnykterhetsförbund (SSUH) stiftades 1896 av Elof Ljunggren på Uppsala universitet och hade till uppgift att vid universitet, högskolor, akademier, läroverk, seminarier, tekniska skolor, folkhögskolor och därmed jämförliga läroanstalter verka för absolut avhållsamhet från berusande drycker som njutningsmedel, att utgöra ett föreningsband mellan helnykterhetsföreningar och enskilda absolutister bland Sveriges studerande ungdom samt att i sin mån befrämja andra ideella strävanden än nykterhetssaken, som åsyfta ungdomens förädling.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs absolutist?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en absolutist absolutisten absolutister absolutisterna
genitiv en absolutists absolutistens absolutisters absolutisternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-07-04

 • Ulrika
  Femininform av det tyska namnet Ulrik som betyder godsherre eller makt genom ärvd egendom.
 • Ulla
  Kortform av det tyska namnet Ulrika som i sin tur är en femininform av det tyska namnet Ulrik: godsherre, makt genom ärvd egendom.
 • Besläktade namn: Rika, Ulrike

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2