/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder adjektivisk?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till adjektivisk

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet adjektivisk?

  1. En tydlig betydelseskillnad mellan rent adjektivisk och adverbiell användning av adjektiv i neutrum föreligger således.
  2. Skiljer sig andelarna konkreta och abstrakta användningar åt mellan neutrumformer av adjektiv i rent adjektivisk respektive adverbiell användning?
  3. Detta sker på ett så regelbundet sätt att det, enligt Helimski, bättre kan beskrivas som böjning än som avledning, och kan enligt honom uppfattas som en morfologisk kategori " representation", med fyra representationer (substantivisk, adjektivisk, verbal och adverbiell).
  4. Ändelserna är adjektiviska, till exempel i G: двоих, четверых.
  5. Förutom adjektiv kan attributet bestå av adjektiviska ord ur andra ordklasser, alltså adjektiviska pronomen, ordningstal och particip, till exempel sådana vanor, fjärde budet, godkända avdrag.
  6. Gruppen много tar i GDIL adjektiviska ändelser: многих, многим, многими, многих.
  7. Adjektiv och adjektiviska pronomen kongruerar med substantiv i numerus och genus.
  8. Samtliga hithörande ord har fullständiga adjektiviska paradigm med 24 former (kortformer saknas).
  9. Ryskan har ett rikt utvecklat system av particip, vilka alla böjs efter det adjektiviska huvudparadigmet.
  10. Före tillägg av adjektiviska ändelser förlängs sålunda verbstammen, och detta sker med följande segment: -usjtj-(pres.akt.
  11. Adjektiv (inklusive adjektiviska verbformer) som kongruensböjs med substantiv enligt " -us, -a, -um-mönster" får också vokativform.
  12. Noreen hävdar att både gårds och sjönamnet " äro adjektiviska sk. bildningar till sjöns urspr. namn * Torren".
  13. Possessiva pronomina tillhör gruppen adjektiviska pronomina, vilket innebär att de i många språk kongruensböjs med sitt huvudord.
  14. Kongruens hos adjektiv är vanligast i språk där adjektiviska ord i attributställning placeras efter huvudordet (och kongruenskategoriernas affix är suffix).
  15. Bland spridda syntaktiska drag finns det vanliga användandet av adjektiviska verb och uttryckandet av jämförelse genom ett verb för att överträffa.
  16. Ett mindre antal, de s.k. possessiva adjektiven, böjs efter ett speciellt paradigm med en blandning av korta (substantiviska) och långa (adjektiviska) ändelser.
  17. Enligt det blandade paradigmet, eller i varje fall med samma fördelning mellan korta och långa ändelser, böjs många adjektiviska ord från andra ordklasser.
  18. Även artiklar, adjektiviska pronomen (min, någon, denna, med flera) samt vissa räkneord (en, första och andra) kongruensböjs enligt en eller flera av de nämnda egenskaperna.
  19. De adjektiviska korrelativorden, de som slutar på -ia och -iu, kongruerar med de substantiv de står som bestämning till, på samma sätt som andra adjektiv gör.
  20. Förutom genus och numerus har, som hos de flesta andra adjektiviska ord, också species (bestämdhet) påverkan på böjningen av perfekt particip och liksom hos vanliga adjektiv innebär denna att man i bestämd form använder det som i obestämd form är endast är pluralens suffix även i singular.
  21. mer vanligt för att hänvisa till landet adjektiviskt (" American values", " U.S.
  22. Om ordet är adjektiviskt, det vill säga har genus som böjningskategori, står grundformen dessutom i maskulinum.
  23. I många språk som använder kasus kongruensböjs dock andra nomen, som räkneord och adjektiv (samt adjektiviskt använda particip), med huvudordet.
  24. Termen förekommer adjektiviskt i uttryck som " hednamission", " hedniska riter" och " hednatiden", vilket avser hednisk tid/förkristen tid underförstått syftande på tiden före tiohundratalet i Norden.
  25. Språken skiljer inte speciellt mycket på adjektiv och verb ; på grönländska heter " mannen är vacker" angut kusanarpoq och " jag såg en vacker man" blir angut kusanartoq takuara, där verbet kusanarpoq i det andra tillfället är böjt adjektiviskt, kusanartoq.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs adjektivisk?

adjektiv
positiv en adjektivisk
ett adjektiviskt
den|det|de adjektiviska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-30

 • Elof
  Fornnordiskt namn med betydelsen ensam arvinge.
 • Leif
  Nordiskt namn som betyder arvinge. Kortform av namn som slutar på -leif(r), som Torleif.
 • Besläktade namn: Elf

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2