Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till aftonmåltid

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet aftonmåltid?

 1. Mr Tooton och mrs Riley hade avslutat sin aftonmåltid men de satt alltjämt kvar vid köksbordet över sina tekoppar och pratade om de braskande rubrikerna i tidningarna som George kommit hem med för en timme sedan.

  Efter vigselakten, vid tiotiden på kvällen, intog det nya kronprinsparet Gustav och Softa Magdalena en aftonmåltid i Rikssalen, följd av fackeldans som varit brukligt ända sedan Erik XIV:s tid.

  Johann Burchards skildring lyder: " Söndag kväll, 30 oktober [ 1501 ], bjöd don Cesare Borgia sin far på en aftonmåltid i påvepalatset, i närvaro av 50 ärbara prostituerade eller kurtisaner i praktfulla dräkter.

  Bland hennes roller fanns titelrollen i Semiramis av Voltaire, där hon fick mycket beröm för sitt " majestät" ; titelrollerna i Athalie, Drottning Christina (1790), och rollen som Amalia i Världsförakt och ånger, fru Ferval i Den förtroliga aftonmåltiden och Susanna i Figaros bröllop (1799).

  I Göteborg spelade hon Fu Fjerval i Förtroliga aftonmåltiden, Julie i Maskeraden, där hon berömdes för " mästerlig gestikulering, en van talang att anpassa röstens höjning eller sänkning, ett lyckligt välde öfver sina anletsdrag och ett sätt att presentera sig, et sätt att gå, som är till aktrisens stora fördel", Lisette i Profvet eller den unge brukspatronen: " Vi se ej någon möjlighet för en aktris att gifvadenna roll bättre, då hon så väl försatt sig i den person hon skulle föreställa, att ej allenast sättet att tala var fullkomligen anpassat för en subrett, utan äfven hvarenda blick och gest svarade däremot", och Zemire i Zemire och Azor ; " Zemires aktion hvar ganska god, hennes ställning och gestikulering voro lyckliga och hennes sång förtjänte de applådissementer, som parterren gaf.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

aftonmåltid i ordbok från 1870

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Sivert

  Tysk sidoform till det tyska namnet Sigvard och det nordiska namnet Sigurd, segerväktare.

  Sigvard

  Tyskt namn som betyder segerväktare. Samma namn som det nordiska namnet Sigurd.

  Besläktade namn: Sigvard

  Mest sökta

   Hur böjs aftonmåltid?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen aftonmåltidaftonmåltidenaftonmåltideraftonmåltiderna
   genitiven aftonmåltidsaftonmåltidensaftonmåltidersaftonmåltidernas