/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till aftonmåltid

Hur upplevde du uppläsningen av aftonmåltid?

eller
Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

aftonmåltid är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är mobba en synonym till kujonera?

Hur används ordet aftonmåltid?

  1. Mr Tooton och mrs Riley hade avslutat sin aftonmåltid men de satt alltjämt kvar vid köksbordet över sina tekoppar och pratade om de braskande rubrikerna i tidningarna som George kommit hem med för en timme sedan.
  2. Efter vigselakten, vid tiotiden på kvällen, intog det nya kronprinsparet Gustav och Softa Magdalena en aftonmåltid i Rikssalen, följd av fackeldans som varit brukligt ända sedan Erik XIV:s tid.
  3. Johann Burchards skildring lyder: " Söndag kväll, 30 oktober [ 1501 ], bjöd don Cesare Borgia sin far på en aftonmåltid i påvepalatset, i närvaro av 50 ärbara prostituerade eller kurtisaner i praktfulla dräkter.
  4. Bland hennes roller fanns titelrollen i Semiramis av Voltaire, där hon fick mycket beröm för sitt " majestät" ; titelrollerna i Athalie, Drottning Christina (1790), och rollen som Amalia i Världsförakt och ånger, fru Ferval i Den förtroliga aftonmåltiden och Susanna i Figaros bröllop (1799).
  5. I Göteborg spelade hon Fu Fjerval i Förtroliga aftonmåltiden, Julie i Maskeraden, där hon berömdes för " mästerlig gestikulering, en van talang att anpassa röstens höjning eller sänkning, ett lyckligt välde öfver sina anletsdrag och ett sätt att presentera sig, et sätt att gå, som är till aktrisens stora fördel", Lisette i Profvet eller den unge brukspatronen: " Vi se ej någon möjlighet för en aktris att gifvadenna roll bättre, då hon så väl försatt sig i den person hon skulle föreställa, att ej allenast sättet att tala var fullkomligen anpassat för en subrett, utan äfven hvarenda blick och gest svarade däremot", och Zemire i Zemire och Azor ; " Zemires aktion hvar ganska god, hennes ställning och gestikulering voro lyckliga och hennes sång förtjänte de applådissementer, som parterren gaf.
  6. 1797 annonserade hon i Göteborg att hon öppnat ett hus för rumsuthyrning, matservering samt mat för avhämtning, även aftonmåltider, vid Vall-och Magasingatorna, något hon gjort med framgång även i Stockholm ; samtidigt fortsatte hon som skådespelare vid Lindqvists teater.

aftonmåltid i ordbok från 1870

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Lennart
  Lågtysk variant av det tyska namnet Leonard: lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Leonard
  Tyskt namn som betyder lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Besläktade namn: Lennie, Lenny

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs aftonmåltid?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en aftonmåltid aftonmåltiden aftonmåltider aftonmåltiderna
genitiv en aftonmåltids aftonmåltidens aftonmåltiders aftonmåltidernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2