Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till full

Synonymer till full

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder full?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet full?

 1. Charmig och varm uppföljare full av sidospår som gör att den står på egna ben.

  Han bär en kritstrecksrandig kostym och är full av tillförsikt.

  En av kvällarna, när luften är full av söta junidofter, sitter jag och en väninna och pratar om vilka personer som vi skulle vilja tårta.

  Hela nedervåningen var full av fullväxta plantor och på ovanvåningen spirade ännu fler under värmelampors sken.

 2. En talande bild av Almedalen från i onsdags kväll: Medan den egyptiska militären var i full färd med att avsätta president Mursi framträdde Fredrik Reinfeldt på scenen i Visby.

  Det som började redan i US Open bröt ut med full kraft dagarna för British Open.

  En politik för full sysselsättning och ett samhälle som håller ihop förutsätter en väl fungerande bostadsmarknad.

  Men frågan är om något passat så väl i George Orwells klassiska framtidsdystopi som torsdagskvällens avslöjande om att amerikansk underrättelsetjänst har full insyn i servrarna hos nio av världens största internetaktörer.

  Efter en tid med sviktande marknad är det åter full rulle i dörrfabriken.

  Med raketmotorerna på full kraft började farkosten falla isär uppe i skyn innan den vände nedåt och kraschade rakt ner i marken och totalförstördes i en enorm explosion.

 3. Innerst inne vet jag att det inte är sant, men ibland känns det som om jag bara kan säga ärliga saker till dig när jag är full.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

full i ordbok från 1870

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för full

 1. full, fornsvenska fulder = fornisländska o. fornnorska fullr, danska fuld, gotiska fulls, fornsaxiska, anglosaxiska, engelska full, fornhögtyska vol (nyhögtyska voll), av urgermanska *fulla- = urindoeuropeiska *pl̥nó- i sanskrit pūrṇá-, iriska lán, litauiska pìlnas, fornslaviska plŭnŭ; i avljudsförh. till latin plēnus, full; båda part. pf. pass. på -no- till roten pele, fylla; besläktat med forngrekiska polýs, mycken (se poly-), sanskrit purú- och så vidare, i avljudsförh. till urgermanska *felu- = gotiska, fornsaxiska filu, mycket, fornhögtyska filu (nyhögtyska viel), anglosaxiska feolu, fornisländska o. fornnorska fjǫl-; se för övrigt under folk. — Full i betydelse 'drucken' uppträder redan i fornsvenska fulder ok drukkin; där även om mat: övermätt; egentligen elliptiskt av fullständigare uttryck, jämför bibelns: druckne av sött vin. — Full som en kaja, se kaja.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Maria

  Grekisk form av det arameiska namnet Mariam. Oklar och omtvistad betydelse.

  Besläktade namn: Mirja, Marjatta, Marion, Mariette, Mimmie, Marja, Mary, Maryam, Mia, Maisie, Maja, Majli, Manja, Marjo, Mari, Mariella, Marietta, Mimmi, Marielle

  Mest sökta

   Hur böjs full?

   adjektiv
   positiven full
   ett fullt
   den|det|de fulla
   komparativen|ett|den|det|de fullare
   superlativär fullast
   den|det|de fullaste