Vad betyder full?

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

full i sammansättningar

Är kulört en synonym till brokig?

Hur används ordet full?

   1. Charmig och varm uppföljare full av sidospår som gör att den står på egna ben.
   2. Han bär en kritstrecksrandig kostym och är full av tillförsikt.
   3. En av kvällarna, när luften är full av söta junidofter, sitter jag och en väninna och pratar om vilka personer som vi skulle vilja tårta.
   4. Hela nedervåningen var full av fullväxta plantor och på ovanvåningen spirade ännu fler under värmelampors sken.
   1. En talande bild av Almedalen från i onsdags kväll: Medan den egyptiska militären var i full färd med att avsätta president Mursi framträdde Fredrik Reinfeldt på scenen i Visby.
   2. Det som började redan i US Open bröt ut med full kraft dagarna för British Open.
   3. En politik för full sysselsättning och ett samhälle som håller ihop förutsätter en väl fungerande bostadsmarknad.
   4. Men frågan är om något passat så väl i George Orwells klassiska framtidsdystopi som torsdagskvällens avslöjande om att amerikansk underrättelsetjänst har full insyn i servrarna hos nio av världens största internetaktörer.
   5. Efter en tid med sviktande marknad är det åter full rulle i dörrfabriken.
   6. Med raketmotorerna på full kraft började farkosten falla isär uppe i skyn innan den vände nedåt och kraschade rakt ner i marken och totalförstördes i en enorm explosion.
   1. Innerst inne vet jag att det inte är sant, men ibland känns det som om jag bara kan säga ärliga saker till dig när jag är full.

full i ordbok från 1870

Historik för full

 • full, fornsvenska fulder = fornisländska o. fornnorska fullr, danska fuld, gotiska fulls, fornsaxiska, anglosaxiska, engelska full, fornhögtyska vol (nyhögtyska voll), av urgermanska *fulla- = urindoeuropeiska *pl̥nó- i sanskrit pūrṇá-, iriska lán, litauiska pìlnas, fornslaviska plŭnŭ; i avljudsförh. till latin plēnus, full; båda part. pf. pass. på -no- till roten pele, fylla; besläktat med forngrekiska polýs, mycken (se poly-), sanskrit purú- och så vidare, i avljudsförh. till urgermanska *felu- = gotiska, fornsaxiska filu, mycket, fornhögtyska filu (nyhögtyska viel), anglosaxiska feolu, fornisländska o. fornnorska fjǫl-; se för övrigt under folk. — Full i betydelse 'drucken' uppträder redan i fornsvenska fulder ok drukkin; där även om mat: övermätt; egentligen elliptiskt av fullständigare uttryck, jämför bibelns: druckne av sött vin. — Full som en kaja, se kaja.

Mina sökningar

Dagens namnsdag

Kennet

Keltiskt namn som sannolikt betyder vacker..

Kent

Kortform av det keltiska namnet Kennet som sannolikt betyder vacker..

Besläktade namn: Ken, Kennie, Kenny

Hur böjs full ?

adjektiv
positiv en full
ett fullt
den|det|de fulla
komparativ en|ett|den|det|de fullare
superlativ är fullast
den|det|de fullaste