/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till ankdamm

Hur upplevde du uppläsningen av ankdamm?

eller

Vad betyder ankdamm?

  1. (bildlig betydelse) miljö där ingenting händer eller där små händelser uppförstoras orimligt

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

ankdamm i sammansättningar

ankdamm är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet ankdamm?

  1. Även från kulturaktörer som inte lyckas ta sig in i den lilla ankdamm som stavas Stockholms kulturliv hörs stundom liknande klagomål.
  2. En ankdamm där kollegans försenade räkning presenteras som ett svek mot läsarna.
  3. De sociala medierna går från pratglad ankdamm till brett massmedium.
  4. Scila ser ut att kunna utgöra ytterligare ett bidrag till den ankdamm av svenska finansteknologiföretag som nu på allvar gör avtryck i den internationella börsindustrin.
  5. Ändå det är sant att varumärken i stor utsträckning även i vår ankdamm ersatt ideologiska markörer inom idrotten.
  6. Sverige är ju litet nog för att i nästan alla overheadsammanhang bli en djävla ankdamm och fordonsindustrin i Sverige är en ankdamm i sig.
  7. Hon beskriver reklamfilmsbranschen i staden som en liten ankdamm där alla känner alla och där man ofta hjälper varandra.
  8. Lasermannen simmade i Ny Demokratis ankdamm och det har vittnats om extrema åsikter som finns i utkanten av nuvarande Sverigedemokraterna.
  9. Motionen avslöjar ett analytiskt djup värdigt en ankdamm och ligger helt i linje med partiets förslag om att lärare ska spionera på sina elever och rapportera till Säpo om någon muslimsk elev verkar ha skumma åsikter.
  10. I närheten fanns också en ankdamm och en brunn.
  11. Det finns också en ankdamm lik den i South Norwoodsjön.
  12. Hittills har bitcoin varit en egen ankdamm, men nu öppnas den, säger Hemberg.
  13. – Sommaren använder vi till att komma loss ur vår snäva, medelålders, vita ankdamm, säger hon.
  14. – Oftare handlar det om en ankdamm i Stockholm som twittrar och bloggar och försöker påverka varandra.
  15. – Vi ser Twitter lite som en ankdamm för journalister och självutnämnda experter, säger Joakim Wallerstein, kommunikationschef hos Sverigedemokraterna.
  16. Här finns en stor lekpark för barn i de flesta åldrar, en glasstuga och en ankdamm.
  17. – Filmbranschen kan bli lite av en ankdamm och jag hoppas få lite nya perspektiv och intryck av att flytta på mig.
  18. Muterade och mycket våldsbenägna sådana som stred i en ankdamm, förstörd av gifter, radioaktivt avfall och andra hemskheter.
  19. Lite längre upp mot Mellanbergsvägen låg statarbyggning, mjölkkammare, magasin, loge, stall, fähus, svinhus, vagnshus, brunn och en ankdamm.
  20. Twitter har fördubblats på två år och är inte längre bara en ankdamm för politiker och medie-människor, men ligger ändå långt efter.
  21. – Och om det nu är så att man är i en sådan ankdamm att man känner alla andra journalister – granska inte varandra då!
  22. – Det har alltid varit ett problem att vi haft fasta strukturer inom polisen, medan Sverige är en ankdamm när det gäller grov organiserad brottslighet.
  23. Det började med en artikel den sista juli på Politiskt inkorrekt, en sajt som ligger nära Sverigedemokraterna, där Twitter beskrevs som ” pk-vänsterns egen lilla ankdamm ”.
  24. – Jag tycker det är att leva i en ankdamm och den som kom med detta bor längst från kyrkogården, säger Anita Elofsson, som bor mitt i byn.
  25. Han är bland annat känd för att ha gjort Lyftet -en ankdamm i utveckling, en omdiskuterad skulptur på Möjligheternas torg i centrala Skellefteå.
  26. Ju mer man gräver desto mer ankdamm blir det, säger Rebecca Lucander, avgående vd på stiftelsen Allbright och författare till rapporten Lika barn leka bäst, om homogeniteten i svenska bolagsstyrelser.
  27. Det är en intelligent och träffande, möjligen lite för mångordig betraktelse över en samtid där alla gapar efter mycket, vill maxa livet och där höjden av framgång för oss i vår svenska ankdamm är att få sommarprata i P1.
  28. – En kvinnlig cyklist har blivit påkörd på övergångsstället vid ankdammen.
  29. Ankorna i ankdammen i Brunnsparken i Ronneby har fått annorlunda sällskap.
  30. Han ska ha blivit knivskuren i låret och rånad vid ankdammen.
  31. Och sir Viggers ångrar sig djupt och ankdammen står nu tom.
  32. – Vi skulle vilja ha en medelålders partner så att hon har någon att sällskapa med vid ankdammen i sommar, säger Gabrielle Rosendahl som inhyser Anka, till Västerbottensnytt.
  33. Strax därefter dyker Hanne upp i munkkläder som låtsas vara nedkyld och påstår ha ramlat i ankdammen, medan Simona befinner sig i badrummet.
  34. Det var mellan 16.30 och 17.30 den 8 april som ett antal personer ska ha misshandlat och rånat en person vid den så kallade ankdammen som ligger intill Klintvägen och Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
  35. Med ankdammen menar man ofta en liten grupp eller ett samhälle där alla känner alla och är dessutom en rätt sluten krets, där få nya idéer och intryck utifrån tas in.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs ankdamm?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en ankdamm ankdammen ankdammar ankdammarna
genitiv en ankdamms ankdammens ankdammars ankdammarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-30

 • Elof
  Fornnordiskt namn med betydelsen ensam arvinge.
 • Leif
  Nordiskt namn som betyder arvinge. Kortform av namn som slutar på -leif(r), som Torleif.
 • Besläktade namn: Elf

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2