/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder anläggare?

  1. person som arbetar med att bygga vägar, kraftanläggningar, parker med mera || -n;
   pl. =, best. pl. -arna

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till anläggare

anläggare i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet anläggare?

  1. Inför dagens första fikapaus går byggjobbare och anläggare i små grupper och köper något gemensamt.
  2. Och all träning och det tunga jobbet som anläggare gör att portionerna gärna kan ha skogshuggarstorlek.
  3. Ungkarlsbostäder för veckopendlande anläggare uppfördes med cirka 100 sängplatser.
  4. De 15 som tagits ut i strejk under måndagen är snickare, betongare och anläggare.
  5. Eftersom jag är utbildad som anläggare och vill bli något inom min genre så att säga, säger hon.
  6. Jag tycker att det är en häftig grej vi gjort faktiskt, säger Sven-Åke Eriksson, anläggare Hallstahammars kommun.
  7. Det faktum att många bygg och anläggare i 40-talistgenerationen snart går i pension kommer inte att förbättra läget.
  8. Störst är arbetslösheten bland snickare och elektriker, medan det i genomsnitt finns knappt tio arbetslösa anläggare i varje län.
  9. – Nu är de uppmålade och renoverade, säger Benny Björnritz, anläggare på Örebro kommun medan han korrigerar det sista av de tre popcornen.
  10. Sven-Erik Tornéus som leder Active Works kontor i Viksjö berättar att Norrbottensföretaget haft ett uppdrag som anläggare i vindkraftparken och att 38-åringen varit arbetsledare.
  11. – Det rusar ju inte upp men på en del ställen börjar det svämma över, säger Robin Sidler, anläggare på Värnamo kommun som arbetar med att bygga vallar.
  12. Victor Råliden, anläggare på Västerås stad, befann sig i närheten för att arbeta med bryggor när en av hans kollegor plötsligt hörde ett tydligt rop på hjälp.
  13. – Vi har tre delar med åkeri med behov av chaufförer, vi har vår maskin och transport med behov av lastmaskinsförare och anläggare och sen har vi vår utbildningsdel.
  14. När Victor Råliden, anläggare på Västerås stad, och hans kollegor hörde ett rop på hjälp förstod de direkt att det rörde sig om någon som hade gått genom isen.
  15. Det var man till 1834 eller 1835, då Johan Petter Lundström, anläggare av Jönköpings Tändsticksfabrik, utgivare av Jönköpings Tidning samt direktör för Stensholms Pappersbruk, köpte gården i november 1835.
  16. När man förberedde konserveringen av kyrkoruinens grundmurar i december 1934 hittade man stenen på denna nya plats vilket fick forskarna Bertil Waldén och Erik Lundberg att tro att gravhällen tillhörde kyrkans anläggare.
  17. Därav kom cirka 42 500 byggnadsträarbetare från Svenska byggnadsträarbetareförbundet, cirka 47 000 grovarbetare från Svenska grov-och fabriksarbetareförbundet, cirka 13 000 rörarbetare från Svenska metallindustriarbetareförbundet och cirka 5 500 anläggare och vattenbyggnadsarbetare från Svenska vägarbetareförbundet.
  18. På 1930-talet anlades parker i Stockholmsstilen, som präglades av funktionalismen och av sociala idéer och räknades i början av 1950-talet till världens mest progressiva parkpolitik som rönte stor internationell uppmärksamhet bland trädgårdsarkitekter och anläggare.
  19. De smärre omläggningar av farliga vägstycken, vilka blivit verkställda under den mellanliggande tiden, hade – på två undantag när (Ljabruchaussén och Drivachaussén) -inte åstadkommit någon större förbättring, ehuru de var storslagna vittnesbörd om sin anläggares djärva genialitet.
  20. Det kommer ta några år för det att klättra upp till krönet, säger anläggaren Sverker Johansson innan han lyfter upp ett av metallnäten.
  21. Den 14 juli erhöll majoren och överjägmästaren Vilhelm Maurits Pauli kungliga bergskollegii privilegium för anläggandet av ett järnbruk, som erhöll sitt namn efter anläggaren.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Barbro
  Svensk variant av det grekiska namnet Barbara: främling eller icke-grekisk kvinna.
 • Barbara
  Grekiskt namn som betyder främling eller icke-grekisk kvinna.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs anläggare?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en anläggare anläggaren anläggare anläggarna
genitiv en anläggares anläggarens anläggares anläggarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2