Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder villkor?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Uttryck och ordspråk relaterade till villkor

Uttryck som innehåller villkor

 • Inte på villkors vis
  Betydelse: absolut inte
  Exempel: "En tårta räcker inte på villkors vis till alla de här gästerna"
 • på inga villkor
  Betydelse: absolut inte
  Exempel: "Katten får på inga villkor släppas ut"

Uttryck med betydelsen villkor

Uttryck och ordspråk sammanställda av Sinovum Media.

Hur används ordet villkor?

 1. Christer Laurell fick bättre villkor på en annan bank och flyttade sina bolån.

  Ett annat villkor är att företagen inte investerar i något projekt som kan underblåsa konflikt eller bidra till korruption.

  Min bedömning är att många fullmaktsäktenskap bland muslimer uppfyller de villkor som gör att de inte ska godkännas i Sverige.

  Däremot vill han inte kännas vid att handlarna kräver bättre villkor och hotar att lämna kedjan.

  Kortet gör att man får rätt till allmän sjukvård under utlandssemestern och det på samma villkor som de som bor i landet.

  Enligt Rickard Wessman i landstingets kulturnämnd innebär detta uppdrag att Stadsteaterns repertoar inte på några villkor får konkurrera med det kommersiella utbudet av teater.

  Det är villkor som ska uppfyllas av föräldrar för att komma i åtnjutande av olika sociala stöd.

  Cyperns hårt kritiserade centralbankschef Panikos Demetriades säger att han är villig att samarbeta med regeringen på villkor att centralbankens självständighet respekteras.

 2. Vi vill förbättra jordbrukets villkor genom att möjliggöra för det offentliga att beställa närproducerat samt omförhandla handelsavtalen med EU kring import av produkter som strider mot intentionerna i den svenska djurskyddslagstiftningen.

  Wilk drog djurparkens ledning inför domstol och hävdade att han hade utsatts för diskriminering på grund av sin polska bakgrund och att han arbetade med både lägre lön och sämre villkor än andra anställda.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

villkor i ordbok från 1870

 • Gammal stavning: Vilkor

  Betydelse: Inskränkande bestämning, af hvars uppfyllelse ett tings verklighet eller verkställighet beror.

  Synonymer: förbehåll, beting, förord

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för villkor

 1. villkor, fornsvenska vilkor, fri vilja, självbestämmelse, godtycke (allmänt ännu mot slutet av 1500-t.), (fri) rätt att bestämma, frihet, bestämmelse, villkor, ställning (jämför nysvenska leva i goda villkor) = danska vilkaar (i betydelse 'bedingung', förr även: fritt val, levnadsförhållanden), från medellågtyska willekor(e) ungefär detsamma som i fornsvenska = medelhögtyska willekür (nyhögtyska willkür, blott: fritt val, godtycke, icke i betydelse 'inskränkande bestämmelse, bedingung'); till substantiv vilja o. kora (välja).

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Urban

  Latinskt namn med betydelsen artig, belevad eller stadsbo.

  Mest sökta

   Hur böjs villkor?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativett villkorvillkoretvillkorvillkoren
   genitivett villkorsvillkoretsvillkorsvillkorens