/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till appellativ

Hur upplevde du uppläsningen av appellativ?

eller

Vad betyder appellativ?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till appellativ

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet appellativ?

  1. Motsatsen till appellativ är nomen proprium (egennamn), som betecknar individer.
  2. Týr används även som appellativ med betydelsen gudaväsen i det isländska materialet.
  3. Hon lär sig alla ord som egennamn och inte appellativ som barn gör.
  4. Andra tolkar det som ett appellativ, inte nödvändigtvis syftande på en plats i Mälardalen.
  5. Müller tolkar de mytologiska gestalterna så, att de uppkommit genom tydning efter orden av ursprungligen metaforiskt brukade appellativ.
  6. I Nordisk familjeboks elfte band från 1887 sägs ordet vara " i Amerika föraktfullt appellativ på negrer, istället för negro".
  7. Den har både originell och appellativ jurisdiktion, den har prövningsrätt över lagar som skapas av Australiens parlament och de olika delstatsparlamenten.
  8. Hans skrifter är orediga i sin framställning och uppblandade med platta och löjliga rimmerier, varför hans namn blev ett appellativ med betydelsen usel versmakare.
  9. Engelskan använder of mellan geografiska appellativ och själva namnet vid kingdom, republic, province, county, city, town, island, isle (kungarike, republik, provins, grevskap, stad, stad, ö, [ liten ] ö).
  10. Trots att Jergen Puckel ofta är mycket personligt tecknad, har Nils Afzelius visat att namnet är ett s.k. appellativ, d.v.s. en benämning på en särskild personlighetstyp eller egenskap snarare än en individ (jmf.
  11. Vid namnsättningen av stationen förordade namnberedningen i Stockholms stad initialt stationsnamnet Kista med tillägget Gård för att förhindra " mindre önskvärda missuppfattningar", i och med att ordet lätt skulle förväxlas med appellativet kista.
  12. En tolkning är att det är sammansatt av Erik i detta namns ursprungliga appellativa betydelsen ensam härskare och gata i betydelsen resa, färd, väg.
  13. Utöver ett antal mindre avhandlingar och uppsatser skrev han Östgötalagens ljudlära (1904), Östgötalagens 1300-talsfragment (1911), Studier över pronominet Den (1911) och De appellativa substantivens bildning i fornsvenskan (1916).
  14. Konkreta substantiv indelas ytterligare i artnamn (eller appellativer), ämnesnamn, kollektiver och gruppbetecknande.
  15. Avgränsningen av begreppet är något osäker, men vanligtvis inkluderas bara appellativer som betecknar (enstaka) fysiska föremål, alltså inte abstrakta ord, ämnesnamn eller kollektivuttryck.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Barbro
  Svensk variant av det grekiska namnet Barbara: främling eller icke-grekisk kvinna.
 • Barbara
  Grekiskt namn som betyder främling eller icke-grekisk kvinna.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs appellativ?

substantivDefinition: artnamn
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ ett appellativ appellativet appellativer appellativerna
genitiv ett appellativs appellativets appellativers appellativernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2