Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder arvtagerska

Vad betyder arvtagerska?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet arvtagerska?

 1. Som tankeexperiment kan man kanske tänka sig att Desdemona är arvtagerska till Lundin Petroleum eller varför inte Stenbecks imperium.

  Det faktum att hon var en rik arvtagerska var ett av huvudskälen till att Birger jarl såg till att hon giftes bort med den egne sonen Valdemar.

  På vita duken kommer Snövit framträda som stridslysten arvtagerska till ett kungarike som hon försöker återta tillsammans med sju stökiga dvärgar.

  Det som började med en kränkt arvtagerska som ville få sin stenrika mamma att hålla i plånboken har alltså utvecklats till en politisk skandalaffär.

  Som arvtagerska i en familjekontrollerade företagsgrupp har Cristina Stenbeck också tankar på att dottern ska föra traditionen vidare.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Rösta på användares bidrag

Är trolltyg en bra synonym till ordet fanskap?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Gunborg

  Nordiskt namn med betydelseelementen strid och beskydd: skydd i strid.

  Gunvor

  Isländskt namn med betydelseelementet strid och ett med oviss betydelse.

  Besläktade namn: Gunda

  Mest sökta

   Hur böjs arvtagerska?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen arvtagerskaarvtagerskanarvtagerskorarvtagerskorna
   genitiven arvtagerskasarvtagerskansarvtagerskorsarvtagerskornas