<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till astenisk

Vad betyder astenisk?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet astenisk?

 1. Svårare då med Norströms gudsbild och med hans vacklan mellan en filosofisk tyrannroll och en astenisk hinsideslängtan.

  Numren kunde efterföljas av bokstaven U (undersätsig) med modifierade mått för en " knubbig" person (pyknisk kroppstyp, eller bokstaven L(lång) med mått för en person, som var smal i förhållnda till sin längd(astenisk kroppstyp).

  Alla sjukdomar kan därför indelas i steniska och asteniska.

  Preparatet kan förutom till psykoser ges till neuroser och asteniska utmattningstillstånd.

  Efter självständigheten 1991 har Kira Muratova varit en av Ukrainas mest framgångsrika regissör, med filmer som samhällssatiren Det asteniska syndromet (1989) och Try istoryi (1997), den senare var tre novellfilmer med svart humor och ett professionellt bildspråk.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Virginia

  Latinskt namn som betyder jungfru.

  Hur böjs astenisk?

  adjektiv
  positiven astenisk
  ett asteniskt
  den|det|de asteniska