Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till attentat

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder attentat?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet attentat?

 1. Vid ett annat attentat i distriktet Dir senare på tisdagen dödades fem personer då en vägbomb exploderade.

  Tisdagskvällens attentat kom två dagar innan den fängslade kurdiske rebelledaren Abdullah Öcalan väntas utlysa en vapenvila.

  Tidigare har myndigheter inte uteslutit att ett attentat låg bakom explosionen i torsdags.

  Motståndsrörelsen var naturligtvis medveten om att ett så förödande attentat skulle leda till gruvlig tysk vedergällning.

  Men enligt oljeanalytiker Saltvedt finns det även en oro för att den ledningen kan stängas eller på annat sätt utsättas för attentat eller strejker.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för attentat

 1. attentat, i modern betydelse först på 1800-t., i grundbetydelse '(orättmätigt eller brottsligt) försök eller tilltag' redan 1644 = nyhögtyska, franska och så vidare, av latin attentātum, egentligen part. pf. pass. n. till attentāre, försöka, av ad-, till, o. tentāre, känna på, pröva (se tentera).

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Inget namn

  Mest sökta

   Hur böjs attentat?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativett attentatattentatetattentatattentaten
   genitivett attentatsattentatetsattentatsattentatens