Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder attribution

Vad betyder attribution?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet attribution?

 1. Det här är den första svenska studie som använt metoden, som kallas “ extreme event attribution ” och applicerat den på väderförhållanden i Sverige.

  För att få mer kontroll över vårt sociala liv krävs det att vi gör rätta attributioner, vilket då medför att vi blir mer anpassningsbara till vår omgivning.

  Eftersom missuppfattningar (bias) i objektperceptionen ibland leder till felslut (till exempel vid optiska illusioner) kan vi förvänta oss att motsvarande missuppfattningar ibland leder till liknande felslut inom sociala sammanhang, till exempel att en övervärdering för betydelsen av en människas personlighet och attityd i en viss situation, i kombination med en undervärdering av de sociala faktorernas betydelse för beteendet ibland kan leda till missförståelse för de bakomliggande sociala orsakssambanden bakom ett visst beteende, och de dithörande förklaringarna för dessa missförstånd kallade Heider för attributioner.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Lage

  Fornnordiskt namn med betydelsen sällskap, sannolikt i meningen kamrat.

  Besläktade namn: Lave, Lago

  Mest sökta

   Hur böjs attribution?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen attributionattributionenattributionerattributionerna
   genitiven attributionsattributionensattributionersattributionernas