/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder attributiv?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till attributiv

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är mobba en synonym till kujonera?

Hur används ordet attributiv?

  1. Processen beskriver dock samtidigt en blivande attributiv egenskap hos bäraren Miffy och kan därmed även tolkas som en relativ och attributiv process.
  2. Hon behärskar alltså såväl attributiv som predikativ kongruens.
  3. En attributiv bisats, eller ett satsattribut som det också kallas, är oftast en bestämning till ett substantiv i den överordnade konstruktionen.
  4. Possessivpronomen i attributiv ställning kan betraktas som genitivattribut bara om en genitivändelse kan identifieras, till exempel hans bil (men inte min bil).
  5. Ändelsen -ų för neutrum plural ersätts oftast av -er i predikativ ställning men inte i attributiv, och man säger därför bjärrę irå blåer ’ bergen är blåa ’ men blåų bjärr ’ blåa berg ’.
  6. De viktigaste bland de icke valensbundna attributiva bisatserna är s.k. relativa bisatser.
  7. Även attributiva adjektiv har bestämdhetsböjning (så kallad svag form) på -a eller ibland -e.
  8. Det enda undantaget är nominalfraser: i klassisk kinesiska (liksom i dagens mandarin) kommer adjektiv, genitivattribut och attributiva bisater före huvudordet.
  9. Ett substantiv som är förbundet med ett annat substantiv som attribut i genitiv eller med tillhörighetssuffixet -ḫi måste kongruera med detta huvudord i den attributiva konstruktionen, vilket betyder att det tar upp huvudordets suffix.
  10. Indelandet av språk i olika lokustyper kan utgå från en summering av hur flera olika relationer markeras (t.ex. ägare i possessivfraser, subjekt/objekt/indirekt objekt i satser, objekt i adpositionsfraser, attributiva adjektiv i nominalfraser).
  11. På modern svenska kongruensböjs attributiva adjektiv efter substantiviska ords genus (en lång arm -ett långt ben), numerus (långa armar) och bestämd form (den långa armen), samt, bara i bestämd form singularis och numera frivilligt, efter semantiskt kön (den långa flickan -den långe pojken).
  12. Adjektiv som används attributivt kongruerar inte med sina huvudord.
  13. Adjektiv som används attributivt föregår de substantiv som de utgör bestämning till.
  14. När ett adjektiv står före substantivet (attributivt) böjs det efter kasus, numerus och genus.
  15. Presens particip kan användas både attributivt och predikativt, i det senare fallet med hjälp av hjälpverb.
  16. Det förekommer dock även att gårdsnamnet står som genitivlöst attributivt ord, till exempel Grudd Olof Bengtsson, Damm Anna Persdotter.
  17. Genitiv kan användas på många sätt, bl.a. som objekt, attributivt för att ange ägande (vid bemärkelse), med postposition och som förled i sammansatta ord.
  18. Kasuset genitiv används på många sätt, bland annat som objekt, attributivt för att ange ägande (i vid bemärkelse), med postposition och som förled i sammansatta ord.
  19. Formerna inom parentes i tabellen används när adjektivet står självständigt eller i predikativ ställning, och de andra när adjektivet står attributivt, t.ex. flier stur kaller ’ flera stora karlar ’ men kallär war sturer ’ karlarna var stora ’.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Lennart
  Lågtysk variant av det tyska namnet Leonard: lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Leonard
  Tyskt namn som betyder lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Besläktade namn: Lennie, Lenny

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs attributiv?

adjektiv
positiv en attributiv
ett attributivt
den|det|de attributiva
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2