/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till autokrati

Hur upplevde du uppläsningen av autokrati?

eller

Vad betyder autokrati?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till autokrati

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet autokrati?

  1. Så man kan föreställa sig ett utvecklingsmönster som går från autokrati och kapitalackumulation till välstånd och demokrati.
  2. Samtidigt som autokrati och fundamentalism strider mot det demokratiska samhällets normer har demokratin varit en förutsättning för destruktiva sekters uppkomst och existens.
  3. Sekters destruktiva inverkan på sina medlemmar har samband med graden av autokrati och fundamentalism.
  4. Autokrati är inte synonymt med totalitarism, men vissa former av autokrati kan vara totalitära.
  5. Under en projektvecka diskuterar gymnasieläraren Rainer Wenger (Jürgen Vogel) autokrati med sin klass.
  6. Fischer betonade även Tysklands sociala och politiska struktur och dess autokrati och antidemokrati.
  7. Regeringen vänder upp och ner på allt, från en öppen liberal demokrati mot autokrati, säger han.
  8. Här drar sig inte Gansel för att visa positiva sidor med autokrati och fascism.
  9. Vinner däremot Duda kommer Lag och Rättvisa kunna fortsätta reformerna av rättsväsendet och utvecklingen mot en autokrati.
  10. Den tidiga republikens styrelseskick kan betraktas som en autokrati, med dogen som en närmast absolut härskare.
  11. Medan slavofilerna önskade bibehållen autokrati med endast en rådgivande folkrepresentation, yrkade zapadnikerna på en lagstiftande folkförsamling enligt europeiskt mönster.
  12. Tsarryssland (, Russkoje tsarstvo) är perioden 1547 till 1721 under Rysslands historia då Ryssland var ett envälde (autokrati) under tsaren.
  13. ” Seriösa kandidater hindrades från att ställa upp och samma sak med oppositionens möten ”, skriver tidningen och understryker att ” Ryssland är och förblir en autokrati ”.
  14. Makten övergick därmed från senaten och folket, och statsstyrelsen präglades av två element: auctoritas (autokrati) och mores maiorum (fädernas sedvänjor).
  15. Hans mest märkbara eftermäle var ett skuldbefriat land, men hans regim präglades av autokrati och förtryck av alla politiska motståndare.
  16. En distinktion är att en autokrati har makten samlad hos en person, medan en diktatur kan ha ett kollektivt styre.
  17. " Varje seriös rad jag skrivit sedan 1936 har skrivits, direkt eller indirekt, mot autokrati och för demokratisk socialism " skrev han 1946.
  18. Traditionella former av autokrati har inte varit sådant att autokraten själv styr över alla, utan gör det med hjälp av andra.
  19. Trots detta betraktades Kenyatta som en enande landsfader av kenyanerna, kallad mzee (swahili för ’ ålderman ’) och motståndet mot hans autokrati var ringa.
  20. Envälde eller autokrati infördes i Danmark efter en statskupp av Fredrik III och avskaffades vid en fredlig revolution efter Kristian VIII:s död.
  21. – Under det senaste decenniet har EU-medel i stor utsträckning hamnat hos makthavare och oligarker, europeiska utvecklingspengar har finansierat korruption och autokrati, sa Budapests borgmästare Gergely Karascony idag.
  22. Exempel på andra styrelseskick än demokrati är monarki, envälde, autokrati, aristokrati och hierokrati (präststyre, som slentrianmässigt brukar kallas teokrati, trots att det betyder " gudsvälde").
  23. Men landet var en autokrati där tsaren ännu kunde styra helt ensam, livegenskapen som i Europa avskaffats på medeltiden fanns alltjämt kvar fram till 1861.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs autokrati?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en autokrati autokratin autokratier autokratierna
genitiv en autokratis autokratins autokratiers autokratiernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-28

 • Leo
  Latinskt namn med betydelsen lejon.
 • Besläktade namn: Leon

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2