<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till balja

Vad betyder balja?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet balja?

 1. Då handlar det inte längre om en stor balja i polyester med knöliga schabrak till segel och glapp i rodret utan om en gammal kär och vacker vän som man inte gärna lämnar över till någon okänd eller skickar till skroten.

  Buss efter buss stannar vid den lilla parkeringen och resenärerna förser sig med gråsvart vulkanaska ur en balja samtidigt som kamerorna blixtrar mot glaciärens topp.

  De kan inte komma överens och måste ha varsin balja att återhämta sig i efter att ha räddats ur oljekladdet i Mexikanska golfen.

  Dusch innebär ofta en balja vatten och en skopa.

  Barnet föll ner i en balja under förlossningsbordet och sedan föll hela baljan ner i golvet.

  Över människorna var himlen spänd som taket på ett cirkustält och under fanns en väldig balja där helvetet var inrymt.

  En politisk karikatyr framställde Stalin stående i en balja fylld med vatten medan Hitler skrubbade honom i baken med en stor vass borste.

  Hon satt på en stol i köket med fötterna i en balja varmt vatten.

  Glassen hade stått i snön på gården under sin balja hela kvällen och nu var den så hård att den varken kunde skedas eller knivas.

 2. Jag tryckte ärtorna ur sin balja och lät dem falla mjukt i min hand.

 3. Här gör han en snygg balja för Bolton mot Wolverhampton.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

balja i ordbok från 1870

 • Betydelse: Läderfodral för svärd, sabel. I botaniskt hänseende betyder Balja: enruimnigt, tvåvalvigt frögömme, med fröen fästade endast vid öfra fogen.

  Synonymer: skida, slida, hylsa, hölster

<

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för balja

 1. 1. balja, kärl, yngre fornsvenska balia = danska ball(i)e, från medellågtyska ballie, lånat från franska baille, väl av medellatin *bacula, möjligen förminskningsord till det ord, motsvarande senlatin bacca, som ligger till grund för back 2 o. bäcken, jämför bassäng.
 2. 2. balja, skida, slida, fornsvenska balia, väl av äldre danska balge, biform till det nu nästan obrukliga svenska lånordet balg, motsvarande mlt. balch (genitiv balges), bälg, svärdsskida, nyhögtyska balg, bälg, skida, balja, etymologiskt identiskt med det inhemska svenska bälg (av urgermanska *balᵹi-) o. besläktat med gall.-lat. bulga, lädersäck (se budget).
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Daniela

  Femininum av det hebreiska namnet Daniel: Gud är min domare.

  Daniel

  Hebreiskt namn som betyder Gud är min domare.

  Besläktade namn: Dana, Danny, Dan

  Hur böjs balja?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen baljabaljanbaljorbaljorna
  genitiven baljasbaljansbaljorsbaljornas