/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till bannbulla

Hur upplevde du uppläsningen av bannbulla?

eller

Vad betyder bannbulla?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

bannbulla är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet bannbulla?

  1. Är det helt enkelt så att modets bannbulla mot barnsligt mode handlar om något så arkaiskt som kvinnans biologi?
  2. Och när en bannbulla utdelas från det hållet så tassas det underdånigt i såväl politikens korridorer som i diverse ämbetsverks.
  3. Det ledde till en offentlig bannbulla från regeringen Palme och gjorde i ett nafs Carl Bildt känd för en större krets.
  4. Denna Palmes kritik ledde till en vredgad bannbulla mot Sverige från den amerikanske presidenten Richard Nixon.
  5. Då känns ärkebiskop K G Hammars bannbulla mot de präster som velat förnya sitt dop som ett slag i ansiktet.
  6. Det renderade den genast en bannbulla från Etiska Rådet.
  7. Inte ens partiledarens bannbulla hjälper.
  8. Över den unge Konradin slungade Clemens 1267 en bannbulla.
  9. -Det här är en typ av rättstillämpning som påminner om påvens bannbulla.
  10. – Inte sällan är det religiösa potentater som viftar med bannbulla, den här gången reaktionära politiker i Texas.
  11. Därefter övergick han till Luther, ur vars liv han målade Luther brännande påvens bannbulla (1853 ; i New York).
  12. Efter avsättandet som ärkebiskop skaffade Gustav Trolle en bannbulla mot Sten Sture och biskopen i Roskilde bannlyste honom, efter övertalning av Kristian II.
  13. I samband med konflikten efter Romarrikets sammanbrott och vandalernas plundring av Rom utgick en bannbulla för kristna att äta hästkött, för det åt vandalerna, menar måltidsforskaren Richard Tellström.
  14. Kyrkan var centralhelgedomen för de ortodoxa kyrkorna och platsen där bland annat schismen mellan katolska och ortodoxa kyrkan befästes genom en bannbulla år 1054.
  15. Förbittrad över detta begav han sig 1520 med sitt stora arbete De primatu Petri adversus Ludderum till Rom för att utverka en påvlig bannbulla mot Luther.
  16. Gustav Trolle hade lyckats utverka en bannbulla mot Sten Sture och ärkebiskopen i Lund och biskopen av Roskilde lät utlysa interdikt, förbud att delta i gudstjänst, mot Sverige.
  17. Trädet markerar ungefär den plats framför Elsterporten där Martin Luther den 10 december 1520 under bifall av studenterna i Wittenberg brände den påvliga kanoniska rätten och påven bannbulla Exsurge Domine.
  18. År 1054 inträffade den stora östliga schismen, en schism med den västliga och östliga kristenheten, vars brytning blev definitiv då påvens sändebud lämnade en bannbulla på altaret i Hagia Sofia i Konstantinopel.
  19. Den reaktionäre Gregorius XVI utslungade 1832 en bannbulla, encyklikan Mirari vos, mot de frihetsvänliga grundsatser som " L ’ avenir" ville förena med katolicismen ; påtryckning från jesuiter och även, av politiska skäl, från Österrike medverkade till " L ’ avenirs" dömande.
  20. När Pius lät anslå en bannbulla på Roms kyrkodörrar mot alla som deltagit i detta kyrkorov, blev han en natt (5 juli) häktad och fördes jämte Pacca till Florens och sedan till Savona, där hans fångenskap tog en skandalös form.
  21. Efter Leipzigdisputationen 1519 mellan Luther och dominikaner-teologen Johan Eck, då Luther hävdade att Skriften ensam skall vara normerande i trosfrågor, och att påven kan ta miste, utfärdade påven Leo X 1520 en bannbulla mot Luther, och krävde att Martin Luther återkallade 41 av sina 95 teser.
  22. Även alla som förblir Rienzis trogna kommer att drabbas av bannbullan.
  23. Det var i samband med bannbullan över Salman Rushdie, som frågan om att skydda obekväma författare aktualiserades.
  24. Tempelherreorden upplöstes officiellt av påven den 22 mars 1312 i och med bannbullan Vox in excelso.
  25. Som födelseort för reformationen erhöll Wittenberg genom Luthers avvisande av den romersk-katolska kyrkan bannbullan Exsurge Domine av påven Leo X. Wittenberg, som skämtsamt kallas " protestanternas Rom", inspirerade hela världen.
  26. Med stöd av olika anklagelser (bland annat för heresi, avgudadyrkan och homosexualitet) och genom tortyr frampressade falska bekännelser lyckades kungen få påven Clemens V att den 22 mars 1312 upplösa orden i bannbullan Vox in excelso.
  27. Den 25 mars 1255 kastade han bannbullan på Manfred, och några få dagar senare undertecknade han ett fördrag med envoyéer sända av Henrik III av England genom vilket han överförde vasallstaten Sicilien till pris Edmund Krokrygg, kungens yngre son.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs bannbulla?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en bannbulla bannbullan bannbullor bannbullorna
genitiv en bannbullas bannbullans bannbullors bannbullornas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-30

 • Elof
  Fornnordiskt namn med betydelsen ensam arvinge.
 • Leif
  Nordiskt namn som betyder arvinge. Kortform av namn som slutar på -leif(r), som Torleif.
 • Besläktade namn: Elf

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2