Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder barnsängsfeber

Vad betyder barnsängsfeber?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet barnsängsfeber?

 1. Semmelweis studerade barnsängsfeber och visade att riktigt banbrytande kliniska studier kräver vetenskapliga metoder från olika traditioner.

  Enligt den bok Semmelweis skrev om barnsängsfeber var han lika intresserad av att generera hypoteser som att testa dessa.

  Men han envisades med att ha hittat förklaringen till all förekomst av barnsängsfeber och menade att det var ett giftämne.

  Semmelweis drog slutsatsen att barnsängsfeber också kunde orsakas av sönderfallsprodukter från levande människor.

  Genom att införa nya rutiner där all vårdpersonal beordrades att tvätta sig med klorkalk innan de behandlade födande kvinnor kom också dödligheten i barnsängsfeber att minska markant.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Inget namn

  Mest sökta

   Hur böjs barnsängsfeber?

   substantiv
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativen barnsängsfeberbarnsängsfebern
   genitiven barnsängsfebersbarnsängsfeberns