Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till barock

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet barock?

 1. Men det är inte barock dokusåpa vi får se.

  Rent av barock har sedan pretentionen blivit att för dylikt lappri sätta i fråga en utmärkelse inför hela världen.

  Det finns en barock underström i Olofssons värld och utställningen kunde lätt bli sakralt andäktig om det bräckliga livet inte fick en utvidgning i Olofssons videoverk.

 2. Ett program där endast två av tonsättarna från barock till nutid inte är män kan onekligen få en festival som spänner över flera hundra år att kännas mer omodern än modern.

  Han lutade sig mot en bred och tung karmstol som såg barock ut och läste noggrant de få raderna.

  Ornamentiken längs väggarna och runt fönstren varierar från barock till jugend.

  Bland spekulativt lagda konsthistoriker finner man ofta idén om en återkommande cykel: efter tider av klassisk ordning följer alltid en period av excessiv barock och sönderfall.

  Att av den lilla grönsakstäppan intill radhuset göra något som liknar Villandrys geometriska köksträdgård i barock kan bli snudd på löjligt.

  De kan ju också älska barock och skulle gärna velat visa upp sin Bach per Steinway eller Bösendorfer.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för barock

 1. barock, adjektiv, i betydelse 'befängd och dylikt' t. ex. Thorild 1785, jämte nyhögtyska barock och så vidare från franska baroque, till portug. barroco, spanska barrueco, oregelbundet bildad pärla; alltså egentligen en term från pärlfisket; för övrigt av omtvistat ursprung. - Som substantiv, om en viss stilriktning inom konsten, är ordet i svenska ganska ungt (o. 1870).

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är sinnesslö en bra synonym till ordet kretin?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Torun

  Fornnordiskt namn som består av gudanamnet Tor och betydelseelementet älska: Tors älskling.

  Torsten

  Fornnordiskt namn som består av gudanamnet Tor och betydelseelementet sten: Tors sten. Möjliga betydelser är åskvigg och hårdför.

  Mest sökta

   Hur böjs barock?

   substantivDefinition: hörande till barocken
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativen barockbarocken
   genitiven barocksbarockens
   adjektivDefinition: befängd
   positiven barock
   ett barockt
   den|det|de barocka