/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder behandskad?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet behandskad?

  1. Dels det ständiga mysteriet, hur det kommer sig att snygga kvinnliga TV-reportrar med nytvättat hår alltid har sådan tur med vädret - det råkar jämt blåsa några sekundmeter så att en blank tung hårgardin med precis lagom frekvens fladdrar till över kinden, vilket nödvändiggör den vackraste gest som finns, när en behandskad hand med lätt särade fingrar (ringfingret i höjd med mungipan är aningen mer krökt än de andra) för undan håret - dels varför det tycks vara så förbaskat viktigt att vi röst ar JA, i
  2. Häradsvapnet, ej är officiellt fastställt har blasoneringen: " I rött fält en framkommande beväpnad och behandskad arm hållande en stång med en tvåtungad flagga, allt av silver".
  3. Han får sedan syn på hennes behandskade hand.
  4. Betraktaren ser att skuggan som han tolkar som en tysk hund – en dobermann – i själva verket är ett par behandskade damhänder – men kanske är det en förrädares händer?

Hur böjs behandskad?

adjektiv
positiv en behandskad
ett behandskat
den|det|de behandskade
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-07-07

 • Klas
  Svensk och tysk kortform av det grekiska namnet Nikolaus som betyder seger och folk.
 • Besläktade namn: Claes, Claus, Klaus

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2