/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder biblicism?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till biblicism

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är överrock en synonym till aba?

Hur används ordet biblicism?

  1. En starkt tilltro till bibelns ord kallas ibland biblicism eller bokstavstrohet.
  2. I den amerikansk fundamentalismen utvecklades en biblicism grundad på en speciell syn på den gudomliga inspirationen.
  3. Som biblicism kan man betrakta vägran att viga frånskilda och en negativ syn på homosexualitet m m.
  4. Medan den schweiziska anabaptismen under 1500-talet utmärktes av biblicism, var den sydtyska mer påverkat av spiritualistiska idéer.
  5. Till dessa hör verbalinspirationsläran, enligt vilken varje ord är gudaingivet, d. v. s. att också den yttre språkdräkten har gudomlig auktoritet (jämför biblicism).
  6. Han företrädde en modifierad biblicism och avvisade den samtida teologins strävan att bakom trosutsagorna i Nya Testementet nå fram till " den historiske Jesus".
  7. Med biblicism (eng. biblical literalism) eller bibliolatri menas att bibelns ord uppfattas bokstavligt, ofelbart och som en realistisk beskrivning av ett skeende eller ett förhållande.
  8. Men liksom denna biblicism var det egentliga originella hos valdenserna, blev den också det starka centrum i rörelsen som gav den större motståndskraft än någon annan medeltida sektrörelse och som banade väg för en ny religiös princip.
  9. Peter Baro (1534-1599) hade börjat sin kyrkliga bana som fransk hugenott, ordinerad av Calvin själv, men under sin tid som teologiprofessor i Cambridge kom han att inta en läromässig position starkt kritisk till reformert biblicism och calvinsk predestinationslära, och såg ett återvändande till kyrkofäderna som ett alternativ till de tre kontinentala konfessionerna.
  10. Beck var den förnämste representanten för den württembergska bibelteologin, även kallad " biblicismen".
  11. Mot liberalteologin kom under 1900-talet en stark reaktion, särskilt genom den dialektiska teologin, fundamentalismen och biblicismen.
  12. Fundamentalismen har utsatts för hård kritik men biblicismen påverkar många nutida bibelanvändare med rötter i 1800-talets väckelserörelser, och begreppet har därför fått negativ klang.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Angelika
  Latinskt namn som betyder änglalik.
 • Angela
  Italienskt namn som betyder ängel. Även en kortform av det latinska namnet Angelika: änglalik.
Besläktade namn: Angelina

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs biblicism?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en biblicism biblicismen biblicismer biblicismerna
genitiv en biblicisms biblicismens biblicismers biblicismernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2