Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till blad

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder blad?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet blad?

  1. Det skedde sedan en tredje elev kryddat deras mat med gröna blad under en hemkunskapslektion.

    Skölj och dela sedan salladen blad för blad.

    Larverna äter upp blad och lämnar endast nerverna kvar.

    En potatisplanta ger små tecken ifrån sig med blad och blomning vilka den hederlige och korrekte odlaren tolkar mer eller mindre väl.

    Om det rör sig om mindre angrepp brukar det räcka med att ta bort alla angripna blad så snart fläckarna börjar synas efter knoppsprickningen på försommaren.

    Bara en gång har den haft gula blad som föll av men repade sig med såpvatten.

    Om du håller upp ett blad mot ljuset är det lätt att se om det har små vita prickar.

    När lökblasten sedan vissnar ner kommer perennernas blad som på beställning och döljer de gulnande bladhärvorna.

  2. Då såg det ut som Muslimska brödraskapet med list och suverän tajmning vänt ett nytt blad i landets historia.

  3. Om man målar en bild så är det bara personer med en viss ekonomi som kan köpa den men om du gör ett grafiskt blad så kan du göra den i en upplaga och pressa ned priset så att det kostar en spottstyver av vad en målning kostar.

  4. Just den här typen av kniv kännetecknas av ett tunt, vasst blad med ett handtag i massivt trä.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

blad i ordbok från 1870

  • Betydelse: Liten, tunn, mjuk, utplattad växtdel, som utgår ifrån stjelk, gren, qvist, eller ifrån roten af en växt. Säges i fråga om alla växter med undantag af vissa trädslag, hvilkas blad kallas Löf, till exempel björklöf, asplöf, allöf, almlöf med flera; deremot palmblad, lindblad, lagerblad.

    Synonymer: löv, barr

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för blad

  1. blad, fornsvenska blaþ = fornisländska o. fornnorska blað, danska blad, medellågtyska fornhögtyska blat (nyhögtyska blatt, anglosaxiska blæd (engelska blade), av urgermanska *blaða-, snarast en participbildning, urindoeuropeiska bhlətó-, till den urindoeuropeiska rot, som med avljud föreligger i blomma: avlägset besläktat med latin folium, blad (se folio, följetong), o. forngrekiska phýllon detsamma (se körvel), till en enklare rot bhel (jämför t. ex. bolster). — Pluralformen blader, 1635 och så vidare, var mycket allmän under 1700-t., t. ex. Bellman: lyckans fagra blader, o. uppträder ännu i poesi; beror på inverkan från nyhögtyska — Jämför blacka, blaster o. bläda. — Bladet vänder sig, 1582, motsvarande i danska, lågtyska, nyhögtyska — Taga bladet från munnen, 1685, motsvarande i da.; jämför nyhögtyska kein blatt vor den mund nehmen; av omtvistad innebörd.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

    Dagens namnsdag

    Engelbrekt

    Tyskt namn med betydelsen lysande spjut.

    Besläktade namn: Ingbert

    Mest sökta

      Hur böjs blad?

      substantiv
      singularplural
      obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
      nominativett bladbladetbladbladen
      genitivett bladsbladetsbladsbladens