/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till bortträngning

Vad betyder bortträngning?

  1. repression psykisk försvarsmekanism som innebär att obehagliga föreställningar trängs bort från det medvetna || -en;
   -ar

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

bortträngning är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hemlistisk en synonym till cesur?

Hur används ordet bortträngning?

  1. Det står helt klart att detta inte är någon sorts bortträngning eller bearbetning.
  2. Det ter sig osannolikt att de resonemang om bortträngning och hypermnesi som refereras i domen skulle ha kunnat passera ett inomvetenskapligt granskningsförfarande.
  3. Hovrätten över Skåne och Blekinge skildrade detta extra tydligt då de psykologiserade motståndet till att i grunden handla om försvarsmekanismer och bortträngning av sexuella fantasier.
  4. Den har något att berätta och då är bortträngning fel väg att gå.
  5. Romanen hyllas stundtals som en utforskning av könsroller och bortträngning.
  6. Till skillnad från psykoanalytikerna menar Janov att all bortträngning är sjuklig.
  7. Oidipuskomplexet, bortträngning och hans teorier om fantasier blev sådana abstraktioner av förförelseteorin.
  8. Janovs primalterapi handlar om teorier beror människans psykiska problem på bortträngning av upplevelser i barndomen.
  9. Förnekande skiljer sig från bortträngning där personen tillfälligt lyckas " glömma" faran eller minnet.
  10. – För det första är fenomenet bortträngning väldigt kontroversiellt, det finns ingen enhet i forskarvärlden att det existerar.
  11. Sådan bortträngning är av olika skäl främst förknippad med barndomstrauman av framför allt sexuella övergrepp.
  12. På senare år har hennes forskning ansetts vara den mest ansvarsfulla infallsvinkeln till kontroversen om bortträngning.
  13. Den unge Freud försökte i detta verk visa språkets relation till förskjutning och bortträngning i just vitsen.
  14. Primalterapins vetenskapliga grund är hjärnans reflexiva bortträngning av smärta som inte kan integreras av kroppen vid tidpunkten.
  15. Man börjar nu också använda termer som bortträngning och det omedvetna för att förklara det psykologiska skeendet bakom de hysteriska symptomen.
  16. Teorin bakom primalterapin är att alla psykiska problem beror på bortträngning av upplevelser i barndomen och att botemedlet är att häva bortträngningen.
  17. Loftus kritiserades och marginaliserades under många år av sina kolleger inom psykologi och psykiatri för sin kritik av och skepticism till bortträngning.
  18. På grund av pågående bortträngning genom minskande levnadsmiljöer och jakt i vissa områden är större argusfasan klassad som nära hotad på IUCN:s röda lista.
  19. Han ansåg att hysteri, vilken han ingående studerade som själslig störning, var följden av bortträngning i likhet med Sigmund Freud eller förminskning av själva medvetandet.
  20. Begreppet kryptobios skiljer sig från den vanliga dvalan, och är inte heller likt diapaus, som är en hormonell bortträngning av utveckling, oberoende av korta perioder av miljöförändringar.
  21. Mogna försvar är till exempel sublimering, humor, och bortträngning medan omogna kan vara projektion, passiv aggression etc. En mellanklass har också föreslagits innehålla neurotiskt försvar såsom intellektualisering, repression och reaktionsbildning.
  22. Freuds teorier fick en enorm genomslagskraft, inte bara för att de syftade till praktisk nytta för individuella patienter, utan även för att de tog upp tabubelagda ämnen som sexualitet och bortträngning.
  23. Friska personer brukar använda försvar som humor, sublimering och altruism medan förskjutning, bortträngning och reaktionsbildning är exempel på försvarsmekanismer som syftar till att hålla skrämmande tankar, känslor, minnen, önskningar eller rädslor utanför medvetandet.
  24. Den Egyptiska kommunistiska rörelsen förblev dock desto mindre, den hade stor påverkan på den intellektuella marxismen genom att vara inblandad i debatten om socialism tills partiet upplöste 1965 som följd av inhemsk strid och Nassers bortträngning.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Malena
  Kortform av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.
 • Malin
  Svensk variant av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.
Besläktade namn: Malene

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs bortträngning?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en bortträngning bortträngningen bortträngningar bortträngningarna
genitiv en bortträngnings bortträngningens bortträngningars bortträngningarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2