/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till bourgeoisie

Hur upplevde du uppläsningen av bourgeoisie?

eller
Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till bourgeoisie

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet bourgeoisie?

  1. Allt kommunisterna förkastat som dekadent bourgeoisie och automatiskt förbjudit var under några år det mest populära.
  2. Inom marxistiskt språkbruk avser bourgeoisie den borgerliga, egendomsägande samhällsklassen.
  3. Namnet Borghesia är italienska för borgarskap, medelklass (jfr engelskans & franskans bourgeoisie).
  4. Moderns hårda uppfostran satte spår i den unga Simone de Beauvoir, som revolterade mot katolicism och bourgeoisie.
  5. Den senare innefattade bl.a. enligt Mao framväxten av en ny ” borgarklass ” eller bourgeoisie inom det egna, kommunistiska partiet.
  6. Förr i tiden sågs Inter som en klubb för överklassen (bourgeoisie) och fick smeknamnet bauscia, som betyder ungefär " skrytmåns".
  7. Borgarklassens diskreta charm (originaltitel: Le Charme discret de la bourgeoisie) är en fransk surrealistisk, satirisk dramakomedifilm från 1972 i regi av Luis Buñuel.
  8. Begreppet har sedan kommit att överföras på en samhällsklass, skild från överklass/adel, präster och bönder/arbetarklass, i Frankrike och England kallad tredje ståndet och i modern tid benämnts medelklass (bourgeoisie).
  9. Medinan har även en social indelning: där grannskapet El Bey Tourbet och Kasbahdistriktet är aristokratiskt med en befolkning med jurister och politiker, medan gatorna i Pacha ofta är militära och bourgeoisie.
  10. Borgare (tyska: Bürger), även borgerskap, borgarskap eller (franska) bourgeoisie, avsåg ursprungligen en innehavare av burskap, det vill säga personer med rättighet att bedriva näringsverksamhet, handel och hantverk, ofta inriktat på en särskild ort.
  11. Lenin karaktäriserade den proletära diktaturen som en borgerlig stat utan bourgeoisie och var enligt honom ett samhällsstadium som mer liknar en generalstrejk än socialismen eftersom erövringen av statsmakten i ett land av Lenin sågs som endast en delseger i världsrevolutionen.
  12. Hur hägglundismen ska befria bourgeoisien från deras rikedomar ger han ingen ledtråd om.
  13. Inom kommunistisk terminologi avses med medlem av bourgeoisien, " borgarklassen", alltså kapitalisterna.
  14. Dessutom skildrade Levin i en rad tekniskt ypperliga skådespel den köpenhamnska bourgeoisien.
  15. Boken skulle imitera språket, rytmen, tonen och livsformen av bourgeoisien i det provinsiella Frankrike.
  16. I en mängd litografier och tidningsteckningar satiriserade han den liberala bourgeoisien, parlamentet och framför allt rättvisans handhavare.
  17. Möten hölls i alla stadsdelar, och sektioner av Internationalen bildades, där socialistiska läror samt motståndet mot " bourgeoisien" och " kapitalet" framfördes.
  18. Han valde att författa en oheroisk och medioker skildring av bylivet som en del av den framväxande bourgeoisien i det provinsiella Frankrike.
  19. Robert Musil och Kurt Tucholsky uttalade sig båda offentligt nedsättande om Mann, och Bertolt Brecht kallade honom en ” regeringstrogen löneskribent för bourgeoisien ” (” regierungstreuen Lohnschreiber der Bourgeoisie ”).
  20. Den antisemitiska agitationens främste företrädare blev den konservative hovpredikanten Adolf Stöcker, vilken som målsman för den kristliga socialismen redan i september 1878 uppträtt mot den judiska bourgeoisien.
  21. Därför är klassförhållandena under kapitalismen betydligt mer komplexa än vad som kan fångas i en ekonomistisk reducering till den materiella produktionen med dess klasser, bourgeoisien och proletariatet.
  22. Men hon ångrar sig snart för hon vantrivs i bourgeoisien och återvänder till den värld av lidande som hon lämnat, men där hon fortfarande har längtan som drivkraft.
  23. Borgarklassen, bourgeoisien, beskrivs som en revolutionär klass som omdanat samhället efter sina egna behov, men som kommit till en situation där den inte längre kan föra utvecklingen framåt.
  24. Ludvig försökte sammangjuta revolutionens samhälle med det gamla kungadömets former och stöddes här av sina premiärministrar Richelieu och Decazes, men motarbetades av greven av Artois och Ultras, som försökte utvidga valrätten och ta makten från den härskande bourgeoisien.
  25. Partiet stod nominellt under Komintern men dominerades tidigt av mongoliska nationalister och buddhistiska munkar varför den officiella linjen fram till de stalinistiska utrensningarna i slutet av 1920-talet stod i skarp kontrast till de sovjetiska slagorden om internationell socialism och kampen mot bourgeoisien.
  26. Nolte underbyggde sin teori med att bolsjevikernas mord på bourgeoisien (som dock aldrig var fullt lika metodiskt som nazisternas folkmord) var den " logiska och faktiska föregångaren" till nazisternas judemord samt att bolsjevikerna inte bara var en " mardröm" utan också, paradoxalt, en förebild för nazisterna.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Sven
  Nordiskt namn som betyder yngling, även väpnare och tjänare under medeltiden.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs bourgeoisie?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en bourgeoisie bourgeoisien
genitiv en bourgeoisies bourgeoisiens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2