Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till brodera

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder brodera?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet brodera?

 1. Att brodera började hon dock med först för två år sedan då hon skulle dra ut en visdomstand.

  På träningscentret hjälper hon unga flickor att lära sig brodera och väva.

  Den trettio meter långa klänningen tog sju månader att brodera och har av Guinness World Records utnämnts till världens största klänning.

  Och vi kan spela quatre mains om du vill och brodera på tavlan.

  Hon sätter sig att brodera medan hon väntar.

  Hon ska komponera mönstren på tyget på länstolar och soffa och brodera i korsstygn.

  Å den kan alla käringar ändå brodera själva me korvstygn eller va de heter.

  Allt passar inte att brodera i korsstygn Gränsen går rätt genom blåbärsriset mellan Långsjön och Sillen och är omöjlig att urskilja.

 2. För att kunna brodera ut det hela behövde jag bara tänka på Toms och Billis tvillingar och hur det gick till hos dem.

  När hon spelar för små barn kan hon inte brodera ut med för mycket text.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för brodera

 1. brodera, 1697 = danska brodere, nyhögtyska brodieren, från franska broder. Vanligen, men säkerligen med orätt tolkat som en på omställning beroende biform till border, kanta, som är en avledning av bord, rand, fåll (lånat i svenska bård). Denna härledning omöjliggöres emellertid därav, att broder ursprungligen haft ett s i stammen (jämför part. brozdé, brusdé Marie de France ävensom provenç. broidar, engelska embroider). Äldre nysvenska bordera, danska bordere utgå från holländska bordeeren, av fornfranska border i betydelse 'brodera', som genom metates uppstått ur broder o. till formen sammansmält med border, kanta. Äldre danska baldyre kommer från holländska borduren, till franska substantiv brodure. Se Brøndal NTfF 4 R 5: 49 f. Men även med denna Brøndals härledning bör franska broder tolkas som ett urgermanska lån, jämför fornsaxiska brordôn, fornhögtyska brortôn, till *bruzda- (= brodd), som kan vara en växelform med det *burzda-, som i bord möjligen sammansmält med *burða-.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Tiburtius

  Latinskt släktnamn som betyder man från Tibur.

  Hur böjs brodera?

  verb
  aktivpassiv
  grundformatt broderaatt broderas
  nutidbroderarbroderas
  dåtidbroderadebroderades
  supinumhar|hade broderathar|hade broderats
  imperativbrodera
  particip
  presensbroderande
  perfekten broderad
  ett broderat
  den|det|de broderade