/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till buktig

Hur upplevde du uppläsningen av buktig?

eller

Vad betyder buktig?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till buktig

buktig i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är glamma en synonym till väsnas?

Hur används ordet buktig?

  1. När det behövdes en taklist längs en buktig 1800-talsvägg testade de att skära tunna, oregelbundna stavar av kaklet och sätta på rad.
  2. Den reglerar hur buktig linsen är.
  3. Skärpan blir dock inte bra över hela bilden om filmen är buktig.
  4. Ellipsoid är en buktig yta av 2:a graden, med tre i allmänhet olika axlar.
  5. Flaskans ursprungliga utseende var inspirerad av kakaobönans form och betydligt buktigare än den som slutligen gick i produktion.
  6. Om synen fokuseras på någonting långt bort vilar muskeln och linsen blir planare, och när synen fokuseras på något närbeläget, till exempel en dataskärm, spänns muskeln och linsen blir buktigare.
  7. Detta möjliggör bearbetning av buktiga ytor.
  8. 1758 utvidgades läktaren av snickaren Johan Söderström och försågs med nuvarande buktiga läktarbarriär.
  9. Koret täcks av ett tältvalv, vilket genom sina buktiga diagonaler fått en åttsidig form.
  10. De senbarockt buktiga byråarna ersattes på 1760-och 70-talet successivt av mer kvadratiska former.
  11. Dess mycket stora och buktiga ögon är dock ett typiskt kännetecken som skiljer den från humlorna.
  12. Rokokon karakteriserades av buktiga, s-formiga konturer och av en lekfull asymmetrisk ornamentik med blommor, akantusrankor, musslor m.m.
  13. Application de l ' analyse à la géométrie (1795) innehöll särskilt i avseende på teorin för buktiga ytor värdefulla resultat.
  14. Loberna är cirka tre till fyra centimeter breda och till formen rundade med buktiga inskärningar och svagt nedåtvikta kanter.
  15. Hans betydelse som matematiker i hög grad knuten till hans Développements de Géometrie (1813), i vilken han ger utomordentligt viktiga bidrag till teorin om buktiga ytor.
  16. Eldstaden består av innereldstaden, även kallad fyrbox och yttereldstaden, ett slutet, av plana eller buktiga väggar begränsat rum i vilket förbränningen sker förutom omgivande yttre delar av pannan.
  17. Ett instrument som används inom pannplåtslagerier med flera för längdmätning av buktiga ytor är mäthjulet, som består av en i en gaffel insatt vridbar cirkelrund skiva, på visst sätt graderad samt ibland även tandad längs periferin.
  18. Men sockenmännen fick inte lugn och ro så länge, för i extra sockenstämmoprotokollet den 16 juni 1861, står följande: " Efter påbörjad rivning av koret och sacerstigan under veckan befunnes kyrkans väggar så buktiga och förfallna att Byggmästaren ansåg det omöjligt med reparation.
  19. Genom sina undersökningar av kroklinjer och buktiga ytor ledde han sig till begreppet " odelbara element" och uppställde den satsen att linjen består av ett oändligt antal punkter, ytan av ett oändligt antal linjer och kroppen av ett oändligt antal ytor -en åsikt, som gav anledning till en häftig strid.
  20. I flera avhandlingar, särskilt i Principes d ' une nouvelle théorie de la résistance des fluides (Sankt Petersburg 1808), sökte han därför framställa en ny teori, varvid han gav ny form åt uttrycket för friktionen och i utvecklingarna tog särskild hänsyn till krökningsradien för den fasta kroppens buktiga yta.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Malte
  Danskt namn med oviss betydelse.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs buktig?

adjektiv
positiv en buktig
ett buktigt
den|det|de buktiga
komparativ en|ett|den|det|de buktigare
superlativ är buktigast
den|det|de buktigaste
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2