Vad betyder bukt?

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Är okej en synonym till ajde?

Hur används ordet bukt?

   1. Han och andra experter har länge grubblat över hur man ska få bukt med problemet.
   2. En av de viktigaste nycklarna för att få bukt med arbetslösheten är att rusta människor för att ta de jobb som efterfrågas.
   3. Nu ska Mårten Palme utreda hur Socialdemokraterna ska få bukt med arbetslösheten.
   4. Lars Jerdén anser att dagens ungdomsarbetslöshet är ett viktigt problem att få bukt med för att ungdomar ska må bättre.
   5. Påve Franciskus har gjort mer än sina föregångare för att få bukt med de ekonomiska skandaler som länge omgärdat Vatikanen.
   6. Vad tror du om utsikterna att få bukt med kreditproblemen?
   7. Västvärldens finansministrar har en central betydelse när det handlar om att få bukt med den internationella skatteflykten.
   8. Tilltron ökade till att den nya japanska regeringen skulle lyckas råda bot på den ihållande deflationen och få bukt med den höga yenkursen.
   9. Det största just nu är hur han ska få bukt med Sveriges ineffektivitet offensivt.
   10. Den cigarrtuggande republikanske terminatorguvernören Arnold Schwarzenegger lyckades aldrig få bukt med budgetproblemen under sina åtta år vid makten.
   1. Ekan låg inne i en bukt och guppade lojt.
   1. Hon formade fingret till en bukt och stoppade försiktigt ner det i barnets hals och kunde på så vis fiska upp halsbandet och barnet kunde andas obehindrat igen.
   2. Där vägens bukt tar vid, där finns det hur många smultron som helst.

bukt i ordbok från 1870

 • Gammal stavning: Bugt
 • Betydelse: Lindrig krökning.
  Synonymer: krökning, krok, buk, krumbukt
 • Betydelse: Vik med bred öppning, någorlunda jemnbred och ej långt inskjutande i landet.
  Synonymer: vik, baj, fjärd, sund

Historik för bukt

 • bukt, yngre fornsvenska bucht 1448 = danska bugt, från lågtyska bucht = anglosaxiska byht, av urgermanska *buhti-; identiskt med nordiska bōt i fornisländska o. fornnorska knésbót, knäveck, o. enligt E. H. Lind NoB 2: 173 f. i vissa svenska sjönamn på Bōt- och så vidare (jämför sot, sjukdom, av suht-); bildning på -tí till roten i buga. — Få bukt med eller på, L. Petri 1555: få bogt på oss = danska faa bugt med; i svenska även: taga bukt på. Knappast med Falk-Torp s. 114 ombildning av lågtyska ênen tor bucht drîven, egent. om hästar o. boskap som drivas till sina stallar o. lås; jämför lågtyska bucht, avbalkning, bås. Enligt en förmodan av Jespersen NTfF 4 R 5: 137 skulle uttryck möjligen ha uppkommit ur det ännu brukliga danska talesättet: 'ban vil have bugten og begge enderne', varvid bilden hämtats från repdragning, där den ene har var och en av de båda ändarna i sin hand o. den andre mitten av tåget, 'bugten'; med vore i så fall egentligen ej preposition utan adverb: 'dessutom'. Säkerligen föreligger här emellertid helt enkelt en motsvarighet till fornisländska o. fornnorska fá svig, vinna svig á, få bukt med, till svig, böjning; se Hes-selman i o. y s. 55 f. o. under svikta slutet. Härför talar också, att konstr. med (motsvarande fornisländska o. fornnorska á) synes vara den äldre, åtminstone i svenskan.

Mina sökningar

Dagens namnsdag

Jonas

Grekisk form av det hebreiska namnet Jona, som betyder duva. Även en kortform av det hebreiska namnet Johannes, Herren är nådig..

Jens

Dansk form av det hebreiska namnet som betyder Herren är nådig..

Hur böjs bukt ?

substantivDefinition: vik, böjning
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en bukt bukten bukter bukterna
genitiv en bukts buktens bukters bukternas