Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till bukt

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder bukt?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet bukt?

 1. Han och andra experter har länge grubblat över hur man ska få bukt med problemet.

  En av de viktigaste nycklarna för att få bukt med arbetslösheten är att rusta människor för att ta de jobb som efterfrågas.

  Nu ska Mårten Palme utreda hur Socialdemokraterna ska få bukt med arbetslösheten.

  Lars Jerdén anser att dagens ungdomsarbetslöshet är ett viktigt problem att få bukt med för att ungdomar ska må bättre.

  Påve Franciskus har gjort mer än sina föregångare för att få bukt med de ekonomiska skandaler som länge omgärdat Vatikanen.

  Vad tror du om utsikterna att få bukt med kreditproblemen?

  Västvärldens finansministrar har en central betydelse när det handlar om att få bukt med den internationella skatteflykten.

  Tilltron ökade till att den nya japanska regeringen skulle lyckas råda bot på den ihållande deflationen och få bukt med den höga yenkursen.

  Det största just nu är hur han ska få bukt med Sveriges ineffektivitet offensivt.

  Den cigarrtuggande republikanske terminatorguvernören Arnold Schwarzenegger lyckades aldrig få bukt med budgetproblemen under sina åtta år vid makten.

 1. Ekan låg inne i en bukt och guppade lojt.

 2. Hon formade fingret till en bukt och stoppade försiktigt ner det i barnets hals och kunde på så vis fiska upp halsbandet och barnet kunde andas obehindrat igen.

  Där vägens bukt tar vid, där finns det hur många smultron som helst.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

bukt i ordbok från 1870

 • Gammal stavning: Bugt

  Betydelse: Lindrig krökning.

  Synonymer: krökning, krok, buk, krumbukt

 • Gammal stavning: Bugt

  Betydelse: Vik med bred öppning, någorlunda jemnbred och ej långt inskjutande i landet.

  Synonymer: vik, baj, fjärd, sund

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för bukt

 1. bukt, yngre fornsvenska bucht 1448 = danska bugt, från lågtyska bucht = anglosaxiska byht, av urgermanska *buhti-; identiskt med nordiska bōt i fornisländska o. fornnorska knésbót, knäveck, o. enligt E. H. Lind NoB 2: 173 f. i vissa svenska sjönamn på Bōt- och så vidare (jämför sot, sjukdom, av suht-); bildning på -tí till roten i buga. — Få bukt med eller på, L. Petri 1555: få bogt på oss = danska faa bugt med; i svenska även: taga bukt på. Knappast med Falk-Torp s. 114 ombildning av lågtyska ênen tor bucht drîven, egent. om hästar o. boskap som drivas till sina stallar o. lås; jämför lågtyska bucht, avbalkning, bås. Enligt en förmodan av Jespersen NTfF 4 R 5: 137 skulle uttryck möjligen ha uppkommit ur det ännu brukliga danska talesättet: 'ban vil have bugten og begge enderne', varvid bilden hämtats från repdragning, där den ene har var och en av de båda ändarna i sin hand o. den andre mitten av tåget, 'bugten'; med vore i så fall egentligen ej preposition utan adverb: 'dessutom'. Säkerligen föreligger här emellertid helt enkelt en motsvarighet till fornisländska o. fornnorska fá svig, vinna svig á, få bukt med, till svig, böjning; se Hes-selman i o. y s. 55 f. o. under svikta slutet. Härför talar också, att konstr. med (motsvarande fornisländska o. fornnorska á) synes vara den äldre, åtminstone i svenskan.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Mats

  Svensk form av de grekiska och latinska namnen Mattias och Matteus, Guds gåva.

  Mattias

  Grekisk form av det latinska namnet Matteus, Guds gåva.

  Besläktade namn: Matti, Mattis

  Mest sökta

   Hur böjs bukt?

   substantivDefinition: vik, böjning
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen buktbuktenbukterbukterna
   genitiven buktsbuktensbuktersbukternas