Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till bura

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder bura?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Liknande ord till bura

Hur används ordet bura?

 1. De nya makthavarna måste gå balansgång: ta avstånd från salafisternas våld men inte bura in sina motståndare för deras åsikters skull.

  Att bura in nyckelpersonerna i de kriminella nätverken är av största betydelse för att luckra upp gängen och störa ut deras verksamhet.

  Då utnyttjade president Alexander Lukasjenko fredliga protester på valdagen till att bura in stora delar av oppositionen.

  Att lyckas bura in de kraftigt beväpnade ligor som styrde Haitis största kåkstad Cité Soleil var en av få framgångar för Haitis regering.

  Jag förklarade att barnmisshandel bevisligen förelåg och bad dem bura in Josef någonstans tills det lyckades mig att få en ny bostad för Linus och mig.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Torun

  Fornnordiskt namn som består av gudanamnet Tor och betydelseelementet älska: Tors älskling.

  Torsten

  Fornnordiskt namn som består av gudanamnet Tor och betydelseelementet sten: Tors sten. Möjliga betydelser är åskvigg och hårdför.

  Mest sökta

   Hur böjs bura?

   verb
   aktivpassiv
   grundformatt buraatt buras
   nutidburarburas
   dåtidburadeburades
   supinumhar|hade burathar|hade burats
   imperativbura
   particip
   presensburande