/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder cathedra?

  1. se ex cathedra

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är glamma en synonym till väsnas?

Hur används ordet cathedra?

  1. Men dessa proklamationer ex cathedra går egendomligt snabbt förbi oss.
  2. Här stod hans stol, cathedra.
  3. Detsamma gäller påvliga uttalanden som skett ex cathedra.
  4. Ex cathedra kan ses som den praktiska tillämpningen av ofelbarhetsdogmen.
  5. Påven Calixtus II grundade ett ärkebiskopssäte där 1120, och ärkebiskopen har sin cathedra i katedralen.
  6. En biskopsstol (cathedra) var i de fornkristna kyrkorna den stol i kyrkan som var avsedd för biskopen.
  7. Kateder (latin: cathedra, stol med armstöd) syftar på svenska i första hand på lärarens plats i klassrummet, lärostolen eller skolkatedern.
  8. En katedral (av grekiskans cathedra, " lärostol") eller domkyrka (av latinets Domus Dei, " Guds hus") är den kyrka i ett stift där biskopen residerar.
  9. Första Vatikankonciliet promulgerade dogmen om påvens ofelbarhet, vilket innebär att denne är ofelbar när han uttalar sig ex cathedra och å hela kyrkans vägnar.
  10. Beslutet om påvens ofelbarhet ex cathedra ledde till djup splittring bland katoliker främst i de tyska länderna där det grundades så kallade gammalkatolska kyrkor som helt bröt med påven i Rom.
  11. Intronisationen var den akt varmed biskopen tog sin biskopsstol (thronus, cathedra) i besittning, medan installationen var det högtidliga tillfället då en domkapitelsmedlem fördes in i koret och fick inta sin plats i en korstol (stallum).
  12. Istället syftar det på att påven i kraft av sitt apostoliska ämbete och den helige Andes bistånd kan förmedla den sanna läran utan felaktigheter när han uttalar sig från den påvliga lärostolen (ex cathedra) och å hela kyrkans vägnar.
  13. Enligt en tidig katolsk och ortodox uppfattning har Jungfru Maria tagits upp till himlen med kropp och själ ; detta firas i både öst-och västkyrkan den 15 augusti, men blev en romersk-katolsk dogm först 1950 då Pius XII uttalade sig ex cathedra i och med den apostoliska konstitutionen Munificentissimus Deus.
  14. Om dogmen innebär att påven när han uttalar sig ex cathedra inte kan utöva sin fria vilja – och därmed, om han har ont uppsåt, missbruka sin ställning och såsom ofelbart hävda vad som inte är sant – är den inte förenlig med historisk katolsk uppfattning om alla människors fria vilja och möjlighet till synd.
  15. Klart är dock, ur katolsk officiell synpunkt, att påvarna definierat lärosatser ex cathedra vid minst två tillfällen, nämligen då Pius IX 1854 uttalade att Jungfru Marias obefläckade avlelse var en katolsk trossanning och då Pius XII 1950 fastställde dogmen om Jungfru Marias kroppsliga upptagande till himmelen (de ortodoxa talar istället om Marias dormition eller saliga avsomnande).
  16. Lambruschini kommenterade att ingen påve gjort yttranden inom moralområdet på ett sådant sätt att de skulle betraktas som ofelbara, och att inte heller Humanae vitae var ett yttrande ex cathedra men tillade att detta inte innebar att det gick att, som katolik, ha en annan moraliskt giltig åsikt och att de som under de senaste åren lärt att man kunde använda preventivmedel måste byta attityd.
  17. Stolen som blir ledig är cathedran i Lateranbasilikan, Roms biskops katedralkyrka.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Sune
  Svenskt namn som betyder son.
Besläktade namn: Sonny, Sone

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2