/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till dagjämning

Hur upplevde du uppläsningen av dagjämning?

eller

Vad betyder dagjämning?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

dagjämning i sammansättningar

dagjämning är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är fial en synonym till tornspets?

Hur används ordet dagjämning?

  1. Zodiaken börjar med Väduren och som börjar varje år vid det årets dagjämning och de exakta tiderna för övergångar mellan stjärntecknen finns för vart år i efemeriderna.
  2. Ekliptiska och ekvatoriella koordinater delar dagjämningen (magenta) som primär riktning, och galaktiska koordinater är refererade till galaxens centrum (gul).
  3. Vid dagjämningen är kraften hos en evigt stridande tjur (som personifierar jorden) och ett lejon (som personifierar solen) lika stor.
  4. Kommittén noterade särskilt att den verkliga dagjämningen år 144 förutsades inträffa klockan " 11:59:40", vilket var närmare midnatt än osäkerheten på 3 till 4 minuter medgav.
  5. Plait tar bland annat upp vanliga misstag i science fictionfilmer som att ljud hörs i yttre rymden, faktoider som att det bara går att balansera ägg på sin sida under dagjämningen, konspirationsteorier som att månlandningen var en bluff, och pseudovetenskaper som astrologi.
  6. Det innebär aningen för många skottdagar och en förskjutning av dagjämningar, solstånd och så vidare.
  7. Fletcher och Cameron argumenterade övertygande för att kurvorna följer två solstånd och två dagjämningar varje år.
  8. Inom loppet av 100 år skulle årstider, datum för solstånd och dagjämningar med mera, förskjutas mer än 24 dagar i kalendern.
  9. Inom loppet av 100 år skulle årstider, datum för solstånd och dagjämningar med mera då nämligen förskjutas mer än 24 dagar i kalendern.
  10. Stensättningar, som Stonehenge i England, restes i olika delar av världen, särskilt i det förhistoriska Europa och tros ha använts för mäta tid och förutse årliga händelser som dagjämningar och solstånd.
  11. Solstånden (liksom dagjämningarna) markerar mitten av årstiderna i traditionella östasiatiska kalendrar.
  12. Liksom dagjämningarna, markerar solstånden (traditionell kinesiska: 至點 ; förenklad kinesiska: 至日 ; bokstavligen ” extrem sol ”) mitten av östasiatiska kalendersäsonger.
  13. Han förbättrade metoderna för att bestämma de astronomiska perioderna genom att i stället för att direkt ta tiderna för solstånden iaktta dagjämningarna.
  14. Han uppfann också ett sätt att beräkna tiden för dagjämningarnas inträffande.
  15. När den ses på denna tidshorisont, kan den så kallade " dagjämningarnas precession" visas efterlikna ett sekulärt fenomen, eftersom den axiella precession tar 25771,5 år.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Britta
  Svensk kortform av det keltiska namnet Birgitta: den höga.
 • Birgitta
  Keltiskt namn med betydelsen den höga.
 • Besläktade namn: Riitta, Pirkko, Pirjo, Gittan, Git, Böret, Britten, Britte, Britt, Brigitte, Brigitta, Birte, Birgitte, Bibbi

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs dagjämning?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en dagjämning dagjämningen dagjämningar dagjämningarna
genitiv en dagjämnings dagjämningens dagjämningars dagjämningarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2