<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till dagjämning

Vad betyder dagjämning?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet dagjämning?

 1. Zodiaken börjar med Väduren och som börjar varje år vid det årets dagjämning och de exakta tiderna för övergångar mellan stjärntecknen finns för vart år i efemeriderna.

  Ekliptiska och ekvatoriella koordinater delar dagjämningen (magenta) som primär riktning, och galaktiska koordinater är refererade till galaxens centrum (gul).

  Vid dagjämningen är kraften hos en evigt stridande tjur (som personifierar jorden) och ett lejon (som personifierar solen) lika stor.

  Kommittén noterade särskilt att den verkliga dagjämningen år 144 förutsades inträffa klockan " 11:59:40", vilket var närmare midnatt än osäkerheten på 3 till 4 minuter medgav.

  Plait tar bland annat upp vanliga misstag i science fictionfilmer som att ljud hörs i yttre rymden, faktoider som att det bara går att balansera ägg på sin sida under dagjämningen, konspirationsteorier som att månlandningen var en bluff, och pseudovetenskaper som astrologi.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Barbro

  Svensk variant av det grekiska namnet Barbara: främling eller icke-grekisk kvinna.

  Barbara

  Grekiskt namn som betyder främling eller icke-grekisk kvinna.

  Hur böjs dagjämning?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen dagjämningdagjämningendagjämningardagjämningarna
  genitiven dagjämningsdagjämningensdagjämningarsdagjämningarnas