/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till darwinistisk

Vad betyder darwinistisk?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Nästkommande ord

Liknande ord till darwinistisk

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hemlistisk en synonym till cesur?

Hur används ordet darwinistisk?

  1. Men man måste vara darwinistisk och våga prova.
  2. Teorierna var engagerade i ett slags darwinistisk kamp för överlevnad där de stred om att komma sanningen så nära som möjligt.
  3. Dessa aktörer tillhör en amerikansk darwinistisk elit som tror sig leva i de bästa av världar och som ser hungersnöd och preventivmedel som lösningen på jordens överbefolkning.
  4. Enligt en förenklad darwinistisk logik skulle homosexualiteten ha försvunnit för mycket längesen.
  5. Förändringar i arvsmassan är en förutsättning för mänsklig utveckling i darwinistisk mening.
  6. Evolutionär medicin eller darwinistisk medicin är tillämpning av moderna evolutionsteori för att förstå hälsa och sjukdomar.
  7. På så sätt skulle det kunna bildas kvasiarter, som genom naturligt urval inleder en slags darwinistisk evolution.
  8. Det införlivades i psykologin av Sigmund Freud när han på darwinistisk grund försökte finna en term för den drift som leder till fortplantning.
  9. Memetiken anses kontroversiell, främst bland social-och samhällsforskare som inte tillägnat sig en icke-biologisk men darwinistisk evolutionsteori, samt av biologer som anser att memers evolution måste studeras som underordnad genetisk (socio-biologer).
  10. Bara likt ett spår av mänsklighet som håller tillbaka en armé av drönare, som skulle fungera mycket bättre utan henne, så symbolisesrar Bates inte bara medvetandets poänglöshet gentemot intelligens, utan hon symboliserar även kroppen i darwinistisk mening.
  11. Social Evolution gav honom ett ekonomiskt tillskott, men också internationell ryktbarhet, och han fick ett otal nya vänner som var intresserade av sociologi och darwinistisk teori, till exempel Grant Allen, William Clarke, William Thomas Stead och John Saxon Mills.
  12. Han skriver också att han inte är säker på att den mänskliga kulturen verkligen har allt som behövs för en darwinistisk evolution, och att han inte hade som avsikt att formulera en övergripande teori om mänsklig kultur (1989: 322-3).
  13. Under tiden som doktorand befann han sig under en tid i Berlin, där han var assistent hos den darwinistiske och liberale Rudolf Virchow vid dennes patologiska institution på Charitésjukhuset.
  14. Modellen består av fyra steg, darwinistiska, skinnerska, popperska och gregorianska varelser.
  15. Bernal menade att den darwinistiska evolutionen kan ha inletts redan under det första eller andra stadiet.
  16. Industrial Workers of the Worlds nästan socialistiskt darwinistiska " stå-upp-för-dig-själv" -filosofi speglade Mother Jones antikapitalistiska individualism.
  17. I detta steg existerade endast darwinistiska varelser där dessa gallrades genom naturligt urval, att de bäst anpassade för miljön överlever.
  18. Dessa varelser och organismer har förmågan att lära sig av sina erfarenheter, till skillnad från de i föregående trappsteg, darwinistiska varelser.
  19. Resonemanget bygger på den darwinistiska uppfattningen att sexuell framgång är central för en varelses efterkommande och bevarandet av dess ärftliga egenskaper.
  20. Dessa varelser har förmågan, till skillnad från popperska, skinnerska och darwinistiska varelser, att kunna hämta konstruerade och kopierade bilder från miljön och kulturen.
  21. Norris var delvis influerad av ett optimistiskt inslag av den darwinistiska filosofin framförd av Joseph LeConte som undervisade Norris under hans tid vid University of California, Berkeley.
  22. Turners tes, som smickrade amerikanernas självkänsla och passade väl samman med samtidens av den darwinistiska utvecklingsläran och miljöteorin präglade tänkande, fick ett dominerande inflytande inom historiografin under de närmaste två generationerna.
  23. Gordon ansåg också att utställningen var fientlig mot kristendomen genom att den propagerade för darwinismen: " Den darwinistiska teorin står absolut i motsättning till kristendomen, och en offentlig demonstration till dess fördel borde inte tillåtas".
  24. Termen får sitt namn efter användandet av darwinistiska förklaringsmodeller på sociala förhållanden, trots att teorierna inte har sitt direkta ursprung hos Darwin, då de kan sägas bygga på snarlika principer som Darwins naturliga urval.
  25. Han hittade svagheter i både Herbert Spencers och Karl Marx teorier, vilka inte gav tillräckligt erkännande åt det faktum att den ständiga kampen är en essentiell förutsättning för att en organism skall utvecklas snarare än degenerera under det darwinistiska naturliga urvalets influens.
  26. Memetiken är i denna darwinistiska och icke socio-biologiska bemärkelse representerad av antal forskare, företrädesvis på det vetenskapsteoretiska området: Campbell 1965, Cloak 1976, Dawkins 1976 and 1982, Langton 1979, Hull 1982, Matthews 1984, Dennett 1991, 1996, Mokyr 1991, Lynch 1996, Plotkin 1994, Distin 2005.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Virginia
  Latinskt namn som betyder jungfru.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs darwinistisk?

adjektiv
positiv en darwinistisk
ett darwinistiskt
den|det|de darwinistiska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2