/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till darwinism

Hur upplevde du uppläsningen av darwinism?

eller

Vad betyder darwinism?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till darwinism

darwinism i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hemlistisk en synonym till cesur?

Hur används ordet darwinism?

  1. Detta är darwinism på molekylnivå och på en tidsskala som är dagar i stället för år eller miljontals år.
  2. De har härigenom tydligt visat att darwinism inte är ett cirkelresonemang.
  3. Stanley har undervisat i bl.a. paleontologi, jordens historia, makroevolution och darwinism.
  4. Hans böcker handlar om islam, islamisk kreationism, kritik mot darwinism, med mera.
  5. Särskilt inom pseudovetenskaperna kreationism och intelligent design används " darwinism" för att beskriva modern evolutionär syntes.
  6. Ordet darwinism används och har använts på olika sätt beroende på tidsperioden och vem som använder det.
  7. Han är en mycket produktiv skribent och upphovsman till en lång rad böcker, huvudsakligen om evolutionsbiologi och darwinism.
  8. Tre av dessa (K, W och Y) används bara för ord av icke-portugisiskt ursprung, i termer som darwinismo (" darwinism").
  9. År 1872 kom hans sista bok, Der alte und neue Glaube, där han bekände sig till darwinism och teoretisk materialism.
  10. Till svenska översattes 1903 hans " Socialism och modern vetenskap", i vilken han skriver om sina tankar rörande darwinism, socialism och utvecklingsläran.
  11. Hans speciella och ofta förvirrade, användning av social darwinism bär också influenser från kriminologen Cesare Lombroso och den franska naturalisten Émile Zola.
  12. Royers översättning förlänade henne viss berömmelse, och hon erbjöds därefter att föreläsa om darwinism under vintern 1862-1863 i Belgien och Holland.
  13. I SAOL 1874-1900 (som inte trycktes i fraktur) var antalet ord med w mycket litet, och främst ord knutna till namn (clown, darwinism, schweizeri).
  14. Det var till och med Wallace som myntade uttrycket darwinism för att beskriva teorin, och han kallade Darwin för " naturhistoriens Newton" (the Newton of natural history).
  15. I dokumentärfilmen Expelled: No Intelligence Allowe (2008) försvarar Stein intelligent design (ID) som alternativ till evolutionsteorin, som han ser som darwinism, och som sådan medansvarig till att Förintelsen kunde äga rum.
  16. Skilling förespråkade och nyttjade darwinism inom Enrons toppskikt, dvs de anställda fick utvärdera varandra för att på så vis sålla bort de svagaste och få fram de mest motiverade och högpresterande medarbetarna.
  17. I föräldrahemmet var, som han själv uttryckt det, Bibeln och psalmboken de enda böckerna, men i tonåren kom Lagerkvist i kontakt med darwinism och socialism, nya idéer som i grunden ifrågasatte den trygga pietistiska världsbilden.
  18. Här har vi hela darwinismen.
  19. I och med darwinismen blev frågan alltmer aktuell.
  20. Mot darwinismen uppträdde han i ett par avhandlingar.
  21. Men jag tycker det är fel att blanda in streetdans i darwinismen.
  22. Genom sin artikel 1859 blev Hooker den förste vetenskapsman att stödja darwinismen.
  23. Utställningen ville framför allt framhäva darwinismen, som hade starkt stöd i Brasilien.
  24. Han kritiserade skarpt Herbert Spencers ambitioner att utsträcka darwinismen till en teori om socialt framåtskridande.
  25. Medan " darwinismen" i stor utsträckning blev accepterad på 1870-talet symboliserade karikatyrer av honom med en apas kropp evolutionen.
  26. Liksom många av sina samtida, var han starkt påverkad av darwinismen och Thomas Henry Huxleys filosofiska försvar av den.
  27. Filiptjenko levde i en tid då evolutionsteorin gick sin egen väg i Sovjetunionen (jämför mitjurinismen) och han förnekade darwinismen.
  28. Han var en inflytelserik försvarare av darwinismen och påverkade även tidiga amerikanska pragmatister såsom Charles Sanders Peirce och William James.
  29. Först efter publiceringen av Om arternas uppkomst började spridningen av de teorier som idag är kända som darwinismen ta fart.
  30. Ploetz introducerade termen rashygien och var en av de drivande krafterna för ämnets utformning och utveckling med stark anknytning till darwinismen.
  31. Bland hans beundrande besökare fanns Ernst Haeckel, en ivrig anhängare av darwinismen i en översättning som favoriserade ortogenes framför naturligt urval.
  32. Flera delstater överväger att göra Heartland institutets förslag till lag, precis som vissa delstater idag tvingar att lärare ska undervisa i skapelseberättelsen som motvikt till darwinismen.
  33. Historien, belyst av darwinismen, kommer till sin rätt och inom moralen lutar Nietzsche nu åt utilitarismen och i det hela en förståndsbaserad livsåskådning.
  34. Han fick två skolböcker förbjudna på grund av evolutionsfrågan vilket var en av de få framgångarna i 1920-talets nationella rörelse mot darwinismen.
  35. Fleischmann utgav många arbeten i embryologi, men uppmärksammades mest för att han inte bara bekämpade darwinismen, utan även sökte påvisa hela evolutionsteorins sammanbrott.
  36. Driesch författade även Die Biologie als selbständige Wissenschaft (1893) och Von der Methode der Morphologie, där han kritiserade såväl darwinismen som den äldre biologiska vetenskapen.
  37. I sitt skrivande tog Jepsen från denna tid tydligt avstånd från den danska brandesianismen och uttryckte stark kritik mot darwinismen medan han anslöt sig till grundtvigianismen.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Malena
  Kortform av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.
 • Malin
  Svensk variant av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.
Besläktade namn: Malene

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs darwinism?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en darwinism darwinismen
genitiv en darwinisms darwinismens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2