/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder defibrillering?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till defibrillering

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet defibrillering?

  1. Elektricitet kan väcka obehagliga associationer men används bland annat vid defibrillering för att häva hjärtstillestånd.
  2. Man påpekade också att propranolol kunde användas för upprätthållande av sinusrytm efter defibrillering av förmaksflimmer.
  3. Brännskador uppstår om patienten är piercad och utsätts för ström till exempel vid defibrillering eller elkonvertering vid onormal hjärtrytm.
  4. Helst ska defibrillering ske inom tre minuter.
  5. Många kan räddas med tidig hjärt-lungräddning och defibrillering.
  6. Ambulanspersonalen påbörjade hjärt-lungräddning och defibrillering, vilket fick igång hjärtat.
  7. Tiden till första defibrillering är direkt avgörande för överlevnadschansen vid hjärtstillestånd.
  8. – Vi vill titta på om vi kan korta tiden till hjärt och lungräddning, första defibrillering.
  9. I Umeå, Skellefteå och Lycksele finns medarbetare som utbildats i hjärt-och lungräddning och defibrillering.
  10. Hjärtstartaren gjorde en analys och talade om att mannen saknade rytm och att en defibrillering rekommenderades.
  11. En ny Uppsalaledd studie visar att mekaniska bröstkompressioner med defibrillering ger lika bra resultat som manuell hjärtmassage.
  12. Den bästa behandlingsformen för att direkt, oftast temporärt, stoppa flimret är s.k. elkonvertering (eller defibrillering).
  13. Halvautomatiska defibrillatorer väntar av denna anledning två minuter efter varje defibrillering innan en ny analys görs.
  14. En kritisk faktor för överlevnad är tiden från hjärtstopp till insats i form av hjärtlungräddning och defibrillering.
  15. En lyckad defibrillering slår ut de kaotiska impulserna och låter hjärtat återgå till sin normala sinusrytm (impulser härstammande från sinusknutan) ; de första minuterna kan denna dock vara instabil och därför krävs fortsatt hjärt-och lungräddning även efter en lyckad defibrillering.
  16. Efter hjärt-lungräddning samt defibrillering från en hjärtstartare kvicknade Ernstsson till, men matchen avbröts och slutspelades några månader senare.
  17. Tiden Christer pratar om är 3 minuter, vilket är den rekommenderade tiden då första defibrillering bör ha gjorts på en patient med hjärtstopp.
  18. Tiden mellan ett hjärtstoppslarm och defibrillering (den elektroniska stöt som skickas genom bröstkorgen för att häva ett hjärtstillestånd) förkortades med en minut mellan 2013 och 2014.
  19. 16 oktober är den årligt återkommande dagen för att öka medvetenheten i samhället om hur man kan rädda liv genom att utföra hjärt-lungräddning och defibrillering med hjärtstartare.
  20. Räddningstjänsten är utrustad med hjärtstartare, och kan komma snabbare fram till platsen och inleda defibrillering som är den absolut viktigaste åtgärden för att öka överlevnaden vid plötsligt hjärtstopp.
  21. Tiden till första defibrillering är direkt avgörande för överlevnadschansen vid hjärtstillestånd, enligt Svenska rådet för hjärt-lungräddning (HLR-rådet) minskar överlevnadschansen med 10 % för varje oanvänd minut.
  22. Hjärtstartare () är en anordning som används för att ge elstötar, defibrillering, för att få hjärtat att åter slå på en person som drabbats av hjärtstillestånd som till exempel ventrikelflimmer eller ventrikeltachykardi (vanliga former av arytmier).
  23. När man startat hjärtstartaren ger den sedan talade instruktioner och uppmaningar som hjälper till att korrekt utföra defibrilleringen.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Sven
  Nordiskt namn som betyder yngling, även väpnare och tjänare under medeltiden.

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2