<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder deklarant

Vad betyder deklarant?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet deklarant?

 1. Även om det är hantverkaren eller städföretaget som skickat in uppgifterna så är det du som deklarant som ansvarar för att de är riktiga och att du har rätt till den skattereduktion du deklarerar för.

  En deklarant med innehav i Nordeas fonder har i sin genomgång av alla uppgifter uppmärksammat felaktigheter som innebär för hög skatt.

  skrattar säger Nora Hellström, deklarant.

  – Ja, det är lång kö här, men det går bra för jag är pensionär, så det är ingen arbetstid jag måste gå ifrån, säger Gabriel Ljungstrand, deklarant.

  – Nej, inte när vi har sålt hus och aktier och sedan gillar jag papper... jag tycker att jag har bättre kontroll då när jag ser pappren på bordet, säger Teija Lavenius, deklarant.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Anna

  Namn som kommer från det hebreiska namnet Hannah: nåd eller benådad.

  Hur böjs deklarant?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen deklarantdeklarantendeklaranterdeklaranterna
  genitiven deklarantsdeklarantensdeklarantersdeklaranternas