Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Hur används ordet depositum?

 1. Depositarien skall ta hand om deponentens depositum tills denne hämtar det igen.

  En äldre svensk term för deposition är inlag och depositum kallades då inlagsfä.

  Avseende det deponerade föremålet, skiljer man mellan depositum regulare, varvid depositarien skall återlämna exakt samma föremål till deponenten, och depositum irregulare, som innebär deposition av fungibla ting, till exempel pengar, varvid depositarien skall återlämna föremål av samma mängd och kvalitet.

  För bildningen gäller samma regler som för maPRaS-formen, till exempel maškattum (depositum) av ŠKN (sätta, ställa, lägga), narkabtum (vagn) av RKB (rida, åka).

  Deposition kallas inom juridiken ett avtal som innebär att ett föremål, depositum, lämnas i förvar av en person, som därvid kallas deponent, hos en annan person, som kallas depositarie.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla
Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Germund

  Nordiskt namn som består av betydelseelementen spjut och 'beskyddare*.

  Görel

  Nordiskt namn med betydelsen skyddande spjut.

  Mest sökta