/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till dietetik

Vad betyder dietetik?

  1. eller dietik dietlära || -en

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till dietetik

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hemlistisk en synonym till cesur?

Hur används ordet dietetik?

  1. Karin undervisar i dietetik vid skolan med det långa namnet, Institutionen för slöjd och hushållsvetenskap vid Göteborgs universitetet, och håller till på avdelningen för klinisk näringslära, där blivande dietister läser sitt tredje och sista år.
  2. Till Linnéfesten 1907 utgav han enligt uppdrag av medicinska fakulteten i Uppsala Linnés dietetik.
  3. Bidrag till själens dietetik ", 1856 ;" Till själens dietetik ", 1869), i vilken han ville bevisa, att kroppens hälsa kan bibehållas eller återställas genom själsverksamhetens och viljekraftens stärkande, och Lehrbuch der ärtzlichen Seelenkunde(1845).
  4. Mot dem stod Asklepiades och hans skola, som ville huvudsakligen genom dietetik " snabbt, säkert och behagligt" bota de sjuka.
  5. Atkins arbete har inspirerat till ett helt nytt synsätt inom dietetik, och numer finns många företag med lågkolhydratdieter och lågkolhydratlivsmedel som affärsidéer.
  6. Dietist är en yrkesskyddad titel för en person som utför kostrådgivning, samt har en universitetsutbildning som bland annat omfattar ämnena biokemi, fysiologi, näringslära och dietetik.
  7. Han studerade till läkare, blev medicine doktor 1829 och efter vidsträckta utländska resor med vetenskapligt och litterärt ändamål 1833 professor i dietetik vid universitetet i Pest.
  8. Hon var 1965-1966 hemkonsulent i Nyköping vid Södermanlands läns hushållningssällskap, 1970-1977 nutritionist vid Uppsala universitet och blev 1977 universitetslektor i näringslära med dietetik vid Institutionen för hushållsvetenskap vid Uppsala universitet.
  9. År 1858 utnämndes han till lektor i dietetik, djurhållning, husdjuravel och beslagslära vid den enligt av den 8 mars 1856 inrättade Landbohøjskolen och hade då redan från 1855 varit anställd som lärare vid den militära Ride-og beslagskolen ; undervisningen i beslagslära vid Landbohøjskolen lämnade han 1879, tjänsten vid Ride-og beslagskolen lämnade han 1883 av hälsoskäl.
  10. Kobert blev medicine doktor i Halle an der Saale 1877 och var därefter assistent hos Friedrich Goltz och Oswald Schmiedeberg i Strassburg, 1886 – 94 professor i farmakologi, dietetik och medicinhistoria vid universitetet i Dorpat och direktor för det farmakologiska laboratoriet där, sedermera verksam vid Brehmerska anstalten för behandling av lungtuberkulos i byn Görbersdorf i Schlesien och 1899 professor vid och direktor för farmakologiska institutet i Rostock.
  11. I den grekiska medicinen och dietetiken och även senare hos romarna intog denna massage, benämnd tripsis eller ana ' tripsis,ven framstående plats och verkar ha varit utvecklad till hög grad av fulländning och mångsidig användning, ofta utövad av personer med medicinsk skolning (iatraléi' ptai).
  12. Forskningen berör människans vanor, uppfattningar och val som rör mat och måltider samt kommunikation och lärande i vardagsliv och skola och behandlar områden som dietetikens kommunikation, den offentliga måltiden, kost och hälsa och barn, celiaki, övervikt och fetma.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Malena
  Kortform av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.
 • Malin
  Svensk variant av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.
Besläktade namn: Malene

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs dietetik?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en dietetik dietetiken
genitiv en dietetiks dietetikens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2