<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till duk

Vad betyder duk?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet duk?

 1. Naru kommer med min frukost och dukar med vit duk på balkongen och förhör sig om min första dag.

  En bra idé att sedan lägga en stor bit säckväv som en duk på bordet och förankra den nere på golvet med stenar eller tunga krukor.

  De hänger en vit duk över nattduksbordet och tänder ett ljus.

 2. Jag blev väldigt berörd när jag såg filmen på duk nyligen.

  Rent tekniskt är Jacob Ojanens bilder lika mycket fotografi som de är måleri: nästan samtliga verk på Anne Thulin är fotografiska bilder printade på duk som konstnären sedan gått över med tunt pålagd färg.

  Deras ansikten exponerades och blev mycket tydligare på biografens duk än på teaterscen.

  En över två timmar lång film med råmaterial från svenskarnas dator som inte visats tidigare förevisades på en vit duk i rättssalen.

  Om jag fick hundra miljoner dollar i budget skulle jag ändå göra samma sak men måla på en större duk och fler rollfigurer.

 3. Imorgon skall jag lägga en duk och fylla den med det tunnare gruset och sedan efter hand lägga på sten från Ihreviken.

  När spelarna kom in på planen rullade Malmösupportrarna ut en duk över halva ståplats.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för duk

 1. duk, fornsvenska dūker, = fornisländska o. fornnorska dúkr, danska dug-, gammalt lån från fornsaxiska, medellågtyska dôk = fornhögtyska tuoh (nyhögtyska tuch); jämför Seip 1: 74; för övrigt dunkelt.
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Virginia

  Latinskt namn som betyder jungfru.

  Hur böjs duk?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen dukdukendukardukarna
  genitiven duksdukensdukarsdukarnas