/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till illitterat

Hur upplevde du uppläsningen av illitterat?

eller

Vad betyder illitterat?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är fermt en synonym till raskt?

Hur används ordet illitterat?

  1. Först en uniform gör i en stat som Egypten en människa av en illitterat bonde.
  2. Plötsligt övergick talaren från illitterat vältalighet till konventionellt kommittéspråk och vann i den allmänna häpenheten ett visst övertag.
  3. Grubb valdes flera gånger som illitterat rådman i Stockholm men valde att avstå från posten.
  4. Kringvandrande buddhistmunkar och -nunnor visade stora bilder och bildrullar, emaki (絵巻物) samtidigt som de framförde moraliska budskap för att sprida sin lära till en mestadels illitterat publik.
  5. I väst har bl.a. språkforskare gjort gällande att ordet ummí inte bör uppfattas som ' illitterat', och att Muhammed som köpman och karavanledare behärskade räknekonsten så väl som läs-och skrivkonsten.
  6. Undersökningar har lyckats visa att det inte finns några nämnvärda skillnader alls i motivation, produktivitet eller skärpa för dagliga cannabisbrukare bland illitterat landsbygdsbefolkning, medan det vid jämförelse mellan cannabisrökande läskunnig stadsbefolkning och icke-rökare finns vissa skillnader och framför allt bland yngre användare.
  7. Äktenskapet blev dock olyckligt: Charlotte var intellektuell, liberal och intresserad av litteratur, Michael var militärisk, konservativ och illitterat, och maken undvek henne så fullständigt att det väckte allmän förvåning vid hovet ; vid de få tillfällen de möttes ska Michael ha provocerats av att han inte kunde vinna över henne i en diskussion och gett sig av igen.
  8. Rhodoecia illitterata är en fjärilsart som beskrevs av Augustus Radcliffe Grote 1874.
  9. Detta möjliggjorde alfabetiseringen av de illitterata massorna, införandet av ålderspension, fri hälsovård, fri utbildning, daghem och " rätt till arbete".
  10. Forskarna som nu presenterar sina resultat i senaste Nature har därför valt att undersöka en annan grupp nya läsare – illitterata gerillasoldater i Colombia.
  11. ” Om idéprogrammets vision går igenom kommer Sverige att överbefolkas av illitterata storfamiljer som i brist på arbete – produktionsapparaten har slagits ut på grund av lågprisimport – löser arvsskiften med Kalasjnikovs ”,
  12. " Farliga element " av den slaviska befolkningen, till exempel judar och intellektuella skulle deporteras eller mördas, övriga skulle pacificeras och göras till okunniga och illitterata andra klassens människor.
  13. I.o.m. maktskiftet fick konsten nya uppdragsgivare: en krigarklass som såg kriget som en konst i sig, buddhistiska präster som ville sprida tron till illitterata allmänheten och den gamla aristokratin som nostalgiskt såg tillbaka på den tid då hovet hade den verkliga makten.
  14. I och med maktskiftet fick konsten nya uppdragsgivare ; en krigarklass som såg kriget som en konst i sig, buddhistiska präster som ville sprida tron till den illitterata allmänheten och den gamla aristokratin som nostalgiskt såg tillbaka på den tid då hovet hade den verkliga makten.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs illitterat?

adjektiv
positiv en illitterat
ett illitterat
den|det|de illitterata
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2