<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till illmarig

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet illmarig?

 1. Och då är det ju naturligt att gå ut och ragga rika västkustbor, industrimagnater, redare och andra som skulle tycka att det är kul att kunna hjälpa till att få Bohuslän representerat på Skansen, säger han på en varm skånska med en lätt illmarig blå blick.

  Från den misstänkte sovaren kom då en illmarig blinkning - jodå, finessen var noterad!

  Kunde ni se hennes kroppsspråk skulle ni förstå, det kunde inte uttrycka mer välmående och illmarig lust.

  Plötsligt ställde en pigg liten flicka en sådan där oskyldig och illmarig fråga som man helst av allt låtsas som att man inte hört - om det nu inte varit alltför uppenbart att man visst hört och därför redan börjat grunna på frågan: "Kan du räkna till hundra på danska?"

  Den grånade kvinnan med tydliga drag av konstnären jazzar här runt, skrockande nöjd och med illmarig blick med blått förkläde.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för illmarig

 1. illmarig, jämför Ihre 1766: illmaruger Närike, ett ungt ord i riksspråk (o. 1850); liksom inmarig sammansatt med svenska dialekt marig, maraktig, väl = norska marig, rutten (se murken), jämför norska innful, illmarig, till ful, rutten (se ful).
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Barbro

  Svensk variant av det grekiska namnet Barbara: främling eller icke-grekisk kvinna.

  Barbara

  Grekiskt namn som betyder främling eller icke-grekisk kvinna.

  Hur böjs illmarig?

  adjektiv
  positiven illmarig
  ett illmarigt
  den|det|de illmariga
  komparativen|ett|den|det|de illmarigare
  superlativär illmarigast
  den|det|de illmarigaste