Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder individualprevention

Vad betyder individualprevention?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet individualprevention?

 1. Med juridisk terminologi har straff som ändamål att verka som allmänprevention (avskräckande syfte) och individualprevention (förhindra återfall).

  Göthe Knutson propagerade även bland annat för ökade befogenheter och större resurser till polisen i Sverige samt längre fängelseinternering för skyldiga till narkotika-respektive våldsbrott (till allmän-och individualprevention, i syfte att skydda svenska samhället mot grövre kriminalitet), statliga lättnader för småföretagare -inkluderande lantbrukare respektive yrkesfiskare -i fiskala redovisningar, skattetryck och expansionsmöjligheter genom till exempel nyanställningar, mer frihet för svenska medborgare sammantaget med större individuellt ansvar av medborgarna för samhället, med mera.

  Till denna modell räknas allmän-och individualpreventionen, den socialisation som syftar till fostran av barn och ungdomar till normkonformt beteende på en prekonventionella nivån, tvångsomhändertagandet av barn, missbrukare och psykiskt sjuka, och upprättandet av register för spaning och inkapacitering av kriminella.

  Till denna modell räknas allmän-och individualpreventionen, den socialisation som syftar till fostran av barn och ungdomar till normkonformt beteende på en prekonventionell nivå, tvångsomhändertagandet av barn, missbrukare och psykiskt sjuka, upprättandet av register för spaning och inkapacitering av kriminella.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Inget namn

  Mest sökta

   Hur böjs individualprevention?

   substantiv
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativen individualpreventionindividualpreventionen
   genitiven individualpreventionsindividualpreventionens