/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder indokinesisk?

  1. som avser Indokina, dvs. den östra delen av bortre Indien, speciellt under tiden som fransk koloni (numera Vietnam, Laos och Kambodja) || -t

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet indokinesisk?

  1. Banh mi är en indokinesisk applicering av franska baguetter med pålägg.
  2. Tigrarna tillhör underarten indokinesisk tiger.
  3. Honor av sibirisk, bengalisk och indokinesisk tiger når en mankhöjd mellan 78 och 87 cm.
  4. I syd gränsade den i provinserna Guangxi, Yunnan och Guangdong till utbredningsområdet av indokinesisk tiger.
  5. Hannar av bengalisk tiger och indokinesisk tiger är med en mankhöjd mellan 90 och 100 cm något mindre.
  6. Försvaret mot de vietnamesiska ansträngningarna att upprätta en indokinesisk federation är en fråga om kamp mot fysisk förintelse.
  7. Birdlife International och IUCN urskiljer underarten affinis som en egen art, " indokinesisk blåkåka", varför de hotkategoriseras var för sig.
  8. Pol Pot menar att orsakerna till kriget är Vietnams mål att upprätta en indokinesisk federation, att Kampucheas folk ska uppgå i Vietnams.
  9. Oberoende av den täta växtligheten förekommer stora däggdjur i parken som asiatisk elefant, indokinesisk tiger (Panthera tigris corbetti), banteng (Bos javanicus) eller schabraktapir (Tapirus indicus).
  10. I det första indokinesisk kriget organiserade Indokinas kommunistparti Pathet Lao (" Hemland Laos") för att verka för nationell frigörelse och landet vann självständighet sedan de vietnamesiska kommunisternas seger över fransmännen resulterat i fredskonferensen i Genève 1954.
  11. Ett avtal undertecknades av Vietminh och fransmännen men Indokinakriget bröt snart ut beroende på en tvist om huruvida Cochinkina, sydligaste delen av Vietnam, skulle ingå i den fria stat som Vietminh skulle få bilda inom ramen för en indokinesisk federation, tillhörig det franska samväldet.
  12. Fram till 1980-talet ansågs den fortfarande vara vitt spridd i området kring floden Mekong, men på grund av tjuvjakt och habitatförlust har antalet tigrar minskat starkt och idag är den indokinesisk tigern utrotningshotad, liksom andra underarter av tiger, och rödlistad som starkt hotad.
  13. Arten är unik för den indokinesiska halvön i Sydostasien, och kraftigt utrotningshotad.
  14. Den malaysiska tigern är ungefär lika stor som den indokinesiska tigern.
  15. Tidigare var endast en avlande grupp indokinesiska tigrar känd – också den bosatt i en thailändsk nationalpark.
  16. Under 1800-talet tillhörde Vietnam den franska indokinesiska kolonin då landet koloniserades av Frankrike.
  17. I Singapore (en ö utanför den indokinesiska halvön) är buddhismen dock den största religionen.
  18. Corbett hedras bland annat med det vetenskapliga namnet för den indokinesiska tigern, Panthera tigris corbetti.
  19. Den indokinesiska tigerns utbredningsområde omfattar Burma, Thailand, Laos, Vietnam, Kambodja och sydvästra Kina (Luo et al.
  20. Indokinesisk tiger (Panthera tigris corbetti) är en underart av tiger som förekommer i Sydöstasien på indokinesiska halvön.
  21. Dong gick med i indokinesiska kommunistpartiet 1940 och fortsatte sedan att delta i aktiviteter ledda av Ho Chi Minh.
  22. Två av dess viktigaste grundare var medlemmar i indokinesiska kommunistpartiet, som ville störta monarkin samt göra sig fria från Frankrike.
  23. Thailand (), officiellt Konungariket Thailand (), tidigare känt som Siam (), är ett land beläget i centrala delen av den indokinesiska halvön (Bortre Indien), i Sydostasien.
  24. Detta kan ses som inledningen på det som blev de indokinesiska folkens väpnade (men kanske inte enade) frihetskamp och samtidigt den franska överhöghetens fall.
  25. Marguerite avslutade sina studier med en examen i statsvetenskap och fick kort därefter anställning som sekreterare på den franska regeringens avdelning för de indokinesiska kolonierna.
  26. Den indokinesiska tigern hotas dels av tjuvjakt eftersom det finns efterfrågan på kroppsdelar från tiger inom traditionell kinesisk medicin och dels av habitatförlust eftersom dess livsmiljöer minskar och splittras upp.
  27. Det har rapporterats att elefanter ofta har använts för avrättningar i Sydostasien, och de användes i detta syfte i Burma sedan äldsta historiska tid likväl i kungariket Champa på den andra sidan av den indokinesiska halvön.
  28. De enades i stort sett om att upphöra med all opiumhandel med Kina så snart den indokinesiska handeln upphörde, och en konvention antogs där signatärmakterna förpliktade sig att kontrollera råopiehandeln, minska antalet import-och exportplatser samt hindra eller åtminstone övervaka utskeppning till länder, som förbjudit eller inskränkt exporten av drogen.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Bernhard
  Tyskt namn som består av betydelseelementen björn och stark eller hård: björnstark.
 • Bernt
  Variant av det tyska namnet Bernhard som består av betydelseelementen björn och stark eller hård: björnstark.
 • Besläktade namn: Berna, Berhardina

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt